Ett telefonsamtal på torsdagen mellan USA:s president Joe Biden och hans ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj ska inte ha gått speciellt bra, detta enligt en högt uppsatt ukrainsk tjänsteman. Anledningen till friktionen ska vara hur olika man ser på risknivån för en rysk attack.

Under samtalet, som beskrivs som ”långt och ärligt”, varnade Biden Zelenskyj för att en rysk attack kan vara nära förestående. Biden ska ha gått så långt som att säga att en rysk invasion nu i princip var säkert och kan ske så fort marken frusit senare i februari.

Zelenskyj ska dock hållit kvar vid sin uppfattning om att hotet från Ryssland förblir ”farligt men tvetydigt”, och att en attack inte alls är säkert.

Enligt uppgift ska Zelenskyj ha varit tvungen att rätta Biden flera gånger då den amerikanske presidenten påstod att den ukrainska huvudstaden Kiev är på väg att ”plundras” av ryska styrkor. Vid ett tillfälle ska Zelenskyj ha bett Biden att lugna ned sig.

Att förhandlingarna fortsätter vid ett möte i Paris mellan Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina ska Biden ha varit ovetande om.

Vita huset förnekar

Från Vita huset förnekar man att det skulle ha gått till på det här sättet och varnar för att anonyma källor ”läcker falskheter”. Man bekräftar dock att Biden varnat Zelenskyj för att en snar invasion är en ”tydlig möjlighet”.

Medan Ryssland har över 100 000 soldater vid gränsen mot Ukraina hävdar man att det rör sig om militärövningar och att man inte har några planer på att attackera landet.