Tidigare i år bedömde Kriminalvården att man kommer behöva 2 000 nya platser under kommande tio år för att möta behovet. Nu meddelar myndigheten att man kommer bygga baracker på flera platser i Sverige.

Beläggningen på landets häkten och anstalter ligger på en bra bit över 100 procent. I dagsläget finns totalt 4 920 platser varav 4 916 används. Behovet kan dock se olika ut och allra värst är läget på avdelningarna med högst säkerhetsklassning där man ligger på närmare 120 procent.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiets lösning för överfulla fängelser: släpp ut fångarna

– Prognosen står sig fortfarande men samtidigt har vi indikationer på att den kan komma att behöva revideras, säger stabschef Joakim Righammar till SVT Nyheter och syftar på de olika skärpningar med förlängda fängelsestraff som väntas komma.

Våningssängar

Även om nya anstalter planeras kommer det dröja åtskilliga år innan dessa står klara. Ett första steg var att ställa in våningssängar i cellerna men nu börjar man nå vägs ände även med den nödlösningen, därmed blir modulhus nästa steg.

– Barackerna är en betydligt bättre lösning än att placera två personer i varje cell, säger Tomas Kvarnrud, kriminalvårdsinspektör på Rödjan i Mariestad. 

LÄS ÄVEN: Överbeläggningar på fängelser och häkten väntar: ”Våldsutvecklingen i Sverige just nu är synnerligen allvarlig”

Med modulhusen kommer ytterligare 187 platser att skapas.