Alexander Ceesay Peter Söderlund

T.v. Alex Ceesay. T.h. Nämndemannen Peter Söderlund (MP). Foto: Faksimil Instagram/Privat

Inrikes

Kriminell nämndeman friar gangsterrappare för mord – döms endast till låga böter

Publicerad 6/26/2020
Annons

Samhällsnytt har tidigare rapporterat att en rapartist som lyfts fram av statsradion som rehabiliterad åtalades för att ha skjutit huvudet av en man. Artisten hävdar att det var ”ren och skär olyckshändelse” att mannen fick ett skott i pannan och förflyttades mellan städer för att sedan dumpas halvnaken och delvis uppbränd på landet. Tingsrätten friade artisten från avrättningen i brist på bevis. En nämndeman från Miljöpartiet som deltog är tidigare dömd för grova brott och vill vara en röst för kriminella.

Det var den 12 oktober förra året som en förbipasserande person påträffade en död kropp på en gård i Knivsta mellan Arlanda flygplats och Uppsala. Senare greps 28-årige rapartisten Alexander Ceesay mer känd som Alex Ceesay misstänkt för mordet som ägde rum i ett Attefallshus på en adress i Nacka söder om Stockholm.

LÄS ÄVEN: Gangsterrappare lyftes fram av SR som rehabiliterad – åtalas för att ha skjutit huvudet av man

”Ren och skär olyckshändelse”

I polisförhör berättar Ceesay utförligt vad han menar har hänt på adressen i Nacka. Det ska inte handla om ett mord och inte heller om ett vållandebrott, utan en ”ren och skär olyckshändelse” försvarar han sig. Nedan syns platsen där det eldhärjade liket påträffades.

Ceesay som har ett gediget straffregister och tidigare avtjänat tid i Kumlafängelset hävdar att de var några stycken som umgicks och festade när en annan person av misstag råkade skjuta ihjäl offret med en kula i pannan. Vem den personen är vägrar rapartisten berätta för polisen.

Förra månaden uppmärksammade Samhällsnytt hur åklagare Tomas Malmenby hade begärt att Ceesay skulle dömas för i första hand mord och i andra hand vållande till annans död, grovt brott, och för grovt vapenbrott. I åklagarens bevisning finns bland annat förhörsuppgifter, telefontrafik och DNA på patroner. Nedan en bild som visar var skottet gått in i huvudet på offret.

Pekar på Ceesay som mördare men inte tillräckligt

På fredagseftermiddagen meddelade Nacka tingsrätt att artisten frias för anklagelserna rörande mord, vållande till annans död och grovt vapenbrott. Istället döms han för narkotikabrott och ringa vapenbrott till 1500 kronor i dagsböter.


Av domen som går att läsa på följande länk: Nacka TR B 7257-19 DOM framgår det att rätten anser att det finns flera omständigheter som tyder på att Ceesay mördade offret. Samtidigt menar rätten att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel.

Det finns alltså en rad omständigheter som i varierande grad talar för att det var Alexander Ceesay som sköt NN. Sammantaget menar tingsrätten dock att den utredning som har presenterats inte är tillräcklig för att det ska anses vara praktiskt taget uteslutet att det var någon annan än Alexander Ceesay som sköt NN. Alexander Ceesay ska alltså frikännas från såväl åtalet för mord som från åtalet för vållande till annans död, grovt brott.

Tingsrätten: ”Coronapandemin påfrestande”

Vidare tar rätten i straffpåföljden för Ceesay hänsyn till den rådande coronapandemin under häktningstiden som man anser ”varit mer påfrestande än vanligt” för den åtalade.

Alexander Ceesay är 28 år gammal och förekommer i belastningsregistret under 13 avsnitt. Han dömdes senast den 21 november 2019 av Norrköpings tingsrätt för bl.a. misshandel och narkotikabrott till fängelse fyra månader. Det fängelsestraffet har han avtjänat under tiden han varit häktad i detta mål. Alexander Ceesay ska nu dömas för narkotikabrott och vapenbrott. Enligt tingsrättens uppfattning uppgår brottslighetens samlade straffvärde till fängelse tre månader.

Eftersom brotten är begångna före det att Norrköpings tingsrätt meddelade den ovan nämnda domen rör det sig om så kallad nyupptäckt brottslighet. Alexander Ceesay har i målet varit frihetsberövad med restriktioner mellan den 2 november 2019 och den 11 juni 2020, dvs. i drygt sju månader. Under delar av denna tid har restriktionerna på grund av den rådande coronapandemin varit mer påfrestande än vanligt eftersom inte heller bevakade besök har kunnat tillåtas. Med beaktande av detta anser tingsrätten att påföljden normalt skulle ha bestämts till fängelse en månad.

Samhällsnytt söker både artisten och åklagaren för en kommentar rörande domslutet.

Kriminell MP-nämndeman tog beslut

När Samhällsnytt tittar närmare på nämndemännen ser vi en person från det lokala partiet Nackalistan, en från Sverigedemokraterna och två från Miljöpartiet. Peter Söderlund är en av MP-nämndemännen och han är tidigare dömd för grovt vapenbrott och narkotikabrott.


Enligt uppgifter i Sveriges Radio har Söderlund levt som yrkeskriminell och avtjänat ett långt fängelsestraff innan han sökte sig till Miljöpartiet för bli ”en röst för de utsatta”.

– Jag vill föra in mina erfarenheter av kriminalvård och missbruk i politiken, berättade Söderlund för Aftonbladet.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=805475829477558&set=pb.100000454455146.-2207520000..&type=3&theater

SD vill inte svara

Samhällsnytt har talat med nämndemannen Åsa Nyberg (SD) för att höra hur hon resonerade i sitt beslut att fria Ceesay från mordmisstanken men hon vill inte uttala sig.

– Då måste jag hänvisa till rådmännen, säger Nyberg.

På frågan hur hon ser på polisutredningen och bevisläget svarar Nyberg att hon inte heller kan uttala sig om det i nuläget.

Ceesay: ”Iskandar golade mig fint”

I ett nypublicerat inlägg på Instagram firar Ceesay att brottsmisstanken rörande mord är borta och att han mest av allt älskar sin pistol.

Vidare slår han fast att vännen ”Iskandar” som var medåtalad för skyddande av brottsling tjallade på honom i brottmålet.

https://www.instagram.com/p/CB1N4DcJK5E/

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: Yrkeskriminell lyftes fram som rapartist av Malou i TV4 – häktas nu för brutal avrättning

authorimage

Tyckte du denna artikel om ett rättsfall var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons