Den så kallade svenska öppenheten riskerar att göra Sverige isolerat och paria i Norden. Sedan tidigare har Danmark upprättat gränskontroller mot Sverige på grund av hotet från terrorister och kriminella. Nu är det norsk polis som vädjar om hjälp då gängkriminella från Sverige utnyttjar den fria rörligheten och har börjat etablera sig i landet.

Kriminella gäng från Sverige har börjat söka sig till Norge och i veckan larmade norsk polis om att det så kallade Foxtrot-nätverket, med ”Kurdiska räven”, har hittat dit.

Man har noterat hur kriminella i Norge anlitar gängmedlemmar i Sverige för att utnyttja deras våldskapital för att utföra dåd och uppdrag.

LÄS ÄVEN: Förlängd dansk gränskontroll – Sverige utgör islamisthot

Man misstänker också att Foxtrot vill etablera sig på den norska narkotikamarknaden, och nu vill man ha hjälp.

”Generellt ser vi att svenska gängkriminellas aktivitet på norsk mark har blivit mer påtaglig, och vi vet att de är inblandade i våldsamma uppdrag”, skriver Åste Dahle Sundet, avdelningschef för Kripos kommunikationsavdelning, i ett mejl till Aftonbladet.

Befarar eskalering

Man befarar nu att man kan få en mer svensk situation.

”Det vi ser som händer i Sverige kan komma till Norge om vi inte tar hotet på allvar. I Norge har vi god kontroll över situationen och de kriminella nätverken, men hotet från organiserad brottslighet kräver att norsk polis måste vara medveten – och kontinuerligt förebygger och utreder”, skriver Åste Dahle Sundet.

Under onsdagen besöker Norges justitieminister Emilie Enger Mehl Sverige för ett möte med justitieminister Gunnar Strömmer (M) för att bland annat diskutera situationen med gängkriminella och hur den svenska och norska polisen ska samarbeta.

LÄS ÄVEN: Gängvåld i Sverige spiller över på Danmark