Kriminella är ofta snabba med att utnyttja den senaste tekniken och drönare är inget undantagsfall. ”Det är alldeles uppenbart att det är oss de spanar på”, säger polisen Mikael till SVT Nyheter Väst.

Det är i veckans avsnitt av programmet Josefsson på SVT som ämnet tas upp och en polis berättar att han och flera av hans kollegor känner sig spanade på av drönare. Vid ett flertal tillfällen då de varit ute på jobb i nordöstra Göteborg har drönarna dykt upp och följt deras rörelser.

– Man ser ju de här drönarna uppe i luften och de flyger i stora cirklar som blir mindre och mindre tills de hittat oss. Det kan vara när vi ligger i skogen och spanar eller kör motorcykel, och sedan följer de oss tills vi lämnat området, säger Mikael till SVT Nyheter Väst.

Han är helt övertygad om att de kriminella vill ha koll på dem för att skydda sin narkotikahandel, hantering av vapen och uppgörelser. Vid ett tillfälle tog drönarens batteri slut och den kraschade – snabbt tog sig personer på motorcykel till platsen för att hämta den. Individerna var kända kriminella från nätverken som härjar i området.

– Vi kan inte bedriva det arbete som vi behöver. De tar över gatan mer och mer. Jag tror att vi måste hitta sätt att komma åt dem på. Kanske inte genom att ta drönarna, men vi måste angripa de här gängen hårt, vilket vi inte har resurser till i dag, säger Mikael.

Samtidigt satsar polisen själva på drönare som ytterligare ett verktyg för att bekämpa kriminella.