Företag i en rad branscher, bland annat besöksnäringen, larmar om att de inte hittar arbetskraft. Detta trots att många samtidigt går arbetslösa och erbjuds jobb. Nu måste det ske en förändring, säger krögaren Markus Aujalay.
Arbetslösa dyker inte upp på intervjuer, tackar nej till jobb och medarbetare kommer inte i tid när de väl har ett jobb. Situationen i restaurangbranschen och besöksnäringen beskrivs som svår med alltfler företagare som fått nog.
I veckan varnade kocken Johan Jureskog en debattartikel i Dagens Industri om att återväxten i branschen är hotad och att det handlar om en strukturell kris.
LÄS ÄVEN: Fyra av Sveriges tio miljoner invånare försörjer nationen
Han får medhåll av Markus Aujalay, som bland annat är domare i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Han menar att branschen brottas med en lågstatusstämpel som försvårar rekryteringen.
– I Sverige är det låg status att både ge och få service. Inga politiker pratar om praktiska yrken eller serviceyrken i sina valdebatter. Det måste ske en förändring så att föräldrar och vuxna börjar prata om fördelar med bland annat vår bransch, säger han till Tidningen Näringslivet och fortsätter:
– I många delar av världen finns det en fin tradition, yrkesstolthet och status att jobba på restaurang, inte i Sverige. Det är grundproblemet.
Problem med ungdomar
På Kolmården i Norrköpings kommun tappade man många erfarna medarbetare i samband med pandemin. När man nyligen genomförde en så kallad audition för att rekrytera medarbetare till en skräddarsydd utbildning med garanterat jobb efteråt var 50–60 personer anmälda, men bara 20 dök upp varav tio var på fel möte och på fel dag.
LÄS ÄVEN: Bara en av fyra utomvästliga migranter är självförsörjande
Enligt Jeanette Sandberg, affärsområdeschef med ansvar för Vildmarkshotellet och de kommersiella delarna av djurparken, finns även andra typer av problem som framför allt gäller vissa ungdomar som jobbar i organisationen.
– Vi får lära dem vikten av att komma i tid och att faktiskt dyka upp. Vi har en del ogiltig frånvaro, där de helt enkelt inte kommer till jobbet.
– De kan mycket om sina rättigheter, men nästan ingenting om sina skyldigheter.
Söker arbetskraft utomlands
En annan som har problem med rekryteringen är Fredrik Åström på Svenska Kulturpärlor med flera hotell- och konferensanläggningar i Södermanland. Främst är man i akut behov av erfaren köks- och serveringspersonal, men det är i princip hopplöst att hitta människor att anställa.
Arbetslösa dyker inte upp på intervjuer eller tackar nej till jobb. Då man sökte medarbetare inom housekeeping till Södertuna slott genom Arbetsförmedlingen fick 14 arbetslösa personer med relevant erfarenhet erbjudandet, men inte en enda tackade ja till jobbet.
LÄS ÄVEN: Pensionärer tvingas tillbaka till jobbet – trots många invandrare i arbetsför ålder
För att lösa situationen har man börjat söka medarbetare utomlands, men upplever att det är något som facken motarbetar.
– Nu tvingas vi överväga om vi klarar av erbjudanden om cateringar, bokningar och så vidare, säger Fredrik Åström.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.