Tortyr av politiska fångar i Iran hör inte till ovanligheterna. Den muslimska diktaturen är hård mot oliktänkande. Nu har en kristen man straffats med 80 piskrapp för att ha tagit nattvard.

Zaman Fadaee dömdes av den muslimska regimen i Iran, tillsammans med tre andra kristna konvertiter, till 10 års fängelse i juli 2017. De anklagades för att ha organiserat huskyrkor och ”främjat sionistisk kristendom”. Fadaee dömdes även för att ha spridit regimkritisk propaganda. Hans straff reducerades senare till sex års fängelse.

De dömda placerades på det ökända fängelset Evin i huvudstaden Teheran. Amnesty International har vid flera tillfällen rapporterat om hur den muslimska ledningen ignorerar de mänskliga rättigheterna och fångar på Evin utsätts för tortyr.

LÄS ÄVEN: Här hyllar shiitiska muslimer i Sverige den iranska diktaturen

Bröt mot sharia

Nyligen gavs Fadaee tillfällig frigång på fem dagar, då han uppvisat symptom på covid-19. Nu rapporterar Jerusalem Post att han dömts till 80 piskrapp för att ha tagit nattvard och därmed druckit vin, vilket strider mot muslimska sharialag.

LÄS ÄVEN: Bibliotek försökte normalisera islamism vid FN-dagen om mänskliga rättigheter

Den som bryter med islam ska straffas med döden

I Iran är det olagligt för muslimer att dricka alkohol, men det är tillåtet för religiösa minoriteter. Dock erkänner Iran ofta inte tidigare muslimer som konverterat till kristendom som kristna, skriver Christian Post.

Enligt Hadith, den nedtecknade islamiska berättelse och tradition som utgår ifrån islams profet Muhammeds sätt att leva som förebild samt hans handlingar och ord i olika situationer, ska den som bryter med islam straffas med döden (Sahih Al-Bukhari (9:57)).