Kirkour idlib

Suzanne Der Karkour. Karta med Idlib markerad.

Utrikes

Kristen kvinna våldtagen och torterad under nio timmar av islamister – stenades sedan till döds

Publicerad 7/20/2019
Annons

I över 9 timmar våldtog och torterade muslimska extremister en 60-årig kristen kvinna för att sedan stena henne till döds, avslöjar en rapport från International Christian Concern (ICC).

Suzan Der Kirkour arbetade som volontär och var trädgårdsmästare och lärare i arabiska i byn al-Yaqoubiyeh i den Syriska provinsen Idlib. Hennes kropp hittades svårt sargad i ett fält utanför byn för en vecka sedan, den 9:e Juli.

Obduktionsrapporten konstaterar att Suzan torterats och våldtagit i över nio timmar, från måndag eftermiddag till tidigt tisdag morgon, för att till slut stenas till döds.

Händelsen bekräftas av hjälporganisationen SOS Chrétiens d’Orient. Även Syrian Observatory for Human Rights skriver om det brutala dådet.

Kristna kvinnor flyr muslimsk förföljelse
Gärningsmännen tros vara medlemmar i terrorgruppen Jabhat al-Nusra, tidigare ansluten till al-Qaida, som upprätthåller en stark närvaro i idlib.

Al-Yaqoubiyeh är en kristen by men de flesta kvinnor har flytt på grund av muslimsk förföljelse. Suzan var en av få kristna kvinnor som stannat kvar. Området i norra Syrien plågas hårt av jihadism.

”Kristna utrotas”
Claire Evans, ICC:s regionalchef för Mellanöstern, fördömer det brutala mordet och beskriver situationen som ”skrämmande” för de kristna.

Lag, ordning och ansvar måste återställas i Syrien. Annars kommer vi bevittna en långsam men våldsam utrotning av kristna, i ett land där kristendomen funnits i nära 2000 år.

Det syriska inbördeskriget har tvingat majoriteten av landets kristna på flykt. Före kriget utgjorde kristna cirka 10% av Syriens befolkning. Hur många som är kvar idag är svårt att uppskatta.

Sverige populärt för syrier
Sverige är ett populärt mål för människor på flykt. Här befann sig 185 991 personer födda i Syrien, vid årsskiftet 2018-19, enligt Statistiska centralbyrån.

USA:s president Donald Trump meddelade förra året att han avsåg att att dra tillbaka alla amerikanska marktrupper från Syrien.

Beskedet kritiserades av konservativa kristna som hävdade att en ”full” och ”snabb” återkallelse av amerikanska trupper skulle försätta kristna samhällen i norra Syrien i ”dödlig fara”.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1232”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons