Under senare tid har alltfler idrottslag bytt namn och symboler efter påtryckningar från grupper som uppger sig vara kränkta. Nu är det dags för ännu en. Denna gång är det korsriddaren som ryker, delvis på grund av korsriddarnas härjningar mot muslimer på 1100-talet men även mer aktuella händelser.

Valparaiso University är en privat kristen skola, ansluten till den lutherska kyrkan. Skolan ligger utanför Chicago, i nordöstra Indiana, USA, och grundades 1859. I torsdags offentliggjordes att man beslutat skrota skolans maskot och byta namn på samtliga idrottslag. The Crusaders (korsriddarna) är inte längre gångbart.

Skolans tillförordnade president, Colette Irwin-Knott, och Kaitlyn Steinhiser, president för studentföreningen, sa i ett gemensamt uttalande att deras korsriddare nuförtiden har en negativ konnotation och inte längre representerar skolans värderingar.

– Den kan förknippas med aggressivt religiöst förtryck och våld, säger Irwin-Knott, i NY Times.

LÄS ÄVEN: Kristen blev av med jobbet då han vägrade ta av halsband med kors

”Korsriddaren representerar krig, våld och rasism”

Enligt Chicago Tribune väcktes viljan att byta ut symbolen i samband med BLM-demonstrationerna. En facebookgrupp skapades och började lobba för att pensionera skolans maskot. ”Korsriddaren representerar krig, våld, rasism, främlingsfientlighet och tvingad assimilation – en av de mörkaste perioderna i kristen historia”, skrev gruppen och efterlyste något mer anpassat till dagens normer.

Vid stormningen av Kapitolium, under förra månaden, syntes vissa bära kläder med tempelriddarnas kors. I en artikel pekar NY Times ut korset som en högerextremistisk hatsymbol.

– Maskotar är avsedda att visa vår skolanda och inte symbolisera något negativt. Många studenter har oroat sig över hur korsriddaren påverkar andras uppfattning om oss, säger Steinhiser.

LÄS ÄVEN: Kanadensisk rappare gör narr av woke-rörelsen – blir etta på både Spotify och Youtube

Bytte maskot 1942, på grund av misstagen association med nazism

Skolan, som även kallas Valpo, antog korsriddaren som symbol 1942, som en hyllning till de kristna korstågen till det heliga landet mellan 1100- och 1300-talet. Maskoten utgör en överdimensionerad rustning, hjälm och sköld. Utan kors kan tilläggas.

– Valpo är och har alltid varit en trosbaserad institution, och vi villsäkerställa att vår symbolik är i linje med vår tro och talar till kärnvärdena i den lutherska tron. På Valpo strävar vi efter att söka sanning, tjäna generöst och odla hopp. Vi anser inte att korsfararen symboliserar dessa värden, säger Irwin-Knott till ESPN.

Innan 1942 kallades skolans idrottslag The Uhlans, efter det polska lätta kavalleriet. Enligt Wikipedia byttes namnet ut efter en debatt där det slogs fast att polackerna hade varit nazister. 2021 blev det korsriddarnas tur.