ulf-kristersson-burka-niqab-hijab-slöja

Foto t v: AMISOM Public Information, CC0

Inrikes

Kristersson: SD har sagt dumheter om muslimer

Publicerad 8/8/2022
Annons

Då statsradion på måndagen inledde intervjuer med partiledarna inför valet hade man Ulf Kristersson som gäst. Där frågades M-ledaren bland annat om Sverigedemokraterna.

I intervjun pressades Ulf Kristersson om samarbetet med Sverigedemokraterna.

LÄS ÄVEN: Ulf Kristersson (M): Jag vill inte ha SD i regeringen

– Vi ser fortfarande exempel på det, det sker oftare i SD än i andra partier. Jag har sagt ifrån ett antal gånger när det sagts dumheter om muslimer eller i andra frågor. Sedan har SD mognat som parti. Det är ett väldigt viktigt steg. Att kunna fungera i ett parlamentariskt läge.

På frågan om vad han anser om då partisekreterare Rickard Jomshof (SD) nyligen kallade en bild på en beslöjad kvinna i folkdräkt ”en våldtäkt på Sverige”, en bild som muslimpartiet Nyans lagt ut, svarar Kristersson:

– Man har ett ansvar som ledande politiker att uttrycka sig på ett korrekt sätt. Ibland lever de inte upp till det. Det är de förvisso inte ensamma om.

Vitbok

Nyligen gav SD ut en så kallad vitbok om partiets historia. Kristersson frågas om han anser att SD gjort upp med sitt förflutna.

– Den frågan måste ställas till dem. Den är för tidig att besvara. De har en förfärlig historia, de är inte ensamma om det i svensk politik, precis som Vänsterpartiet. De har gjort upp med sin historia. Men det finns flera partier som har förfärliga rötter, det ska man ta på allvar. Jag tar också fasta på att de vill göra upp med sin historia, framtiden får bevisa om de gör det också.

LÄS ÄVEN: Kristersson ber Reinfeldt om ”goda råd”

– Det är viktigt att man gör en sådan vitbok. Jag tror de flesta väljare tittar på sakfrågorna, rötter har betydelse, och att visa att man är ett annat parti i dag, är en viktig uppgift.

På frågan om historien inte betyder något för hur man är i dag svarar Kristersson att inget parti kommer förbi sin historia men att han tror att man man ska ta fasta på vad de vill i dag.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons