Moderaterna tänker inte hjälpa till att fälla den rödgröna regeringen genom misstroendeförklaring. Det beskedet gav M-ledaren Ulf Kristersson på torsdagen.

I natt löpte tidsfristen ut för arbetsmarknadens parter att komma överens om hur anställningstryggheten ska se ut i framtiden. Förhandlingarna bröt samman, vilket innebär att den aviserade Las-utredningen som ingår i regeringspartiernas januariöverenskommelse med C och L ska aktiveras med målsättning att ersätta delar av den traditionella svenska arbetsmarknadsmodellen med lagstiftning.

V-ledaren missnöjd med Las-utredning

Detta är något som Vänsterpartiet inte kan acceptera och kommunistledaren Jonas Sjöstedt öppnade på torsdagen dörren för att fälla den rödgröna regeringen genom en misstroendeförklaring. Därmed skulle det finnas en parlamentarisk majoritet för detta. Men Moderaterna säger nu nej och vill i stället låta Löfven regera vidare.

Tillsammans har M, KD, SD och V en riksdagsmajoritet med 181 mandat. Moderaterna har fram till nu signalerat att man är redo att fälla regeringen Löfven men när möjligheten nu öppnar sig backar partiet.

”Det tänker vi inte göra”, var Ulf Kristerssons tydliga besked i riksdagen på torsdagen.

Vill inte fälla av ”fel” orsak

Det skäl som M-ledaren anger för att inte ställa upp på att fälla regeringen är att initiativet kommer från Vänsterpartiet. Enligt Kristersson vill Sjöstedt egentligen behålla den rödgröna regeringen men stoppa en reformering av arbetsrätten. Moderaterna vill tvärtom se ändringar i anställningstryggheten men byta ut regeringen.

Att Vänsterpartiet vill fälla regeringen av ”fel” orsak är anledningen till att Kristersson väljer att inte medverka till att få en ny regering på plats.

– V vill stoppa bra reformer som vi tycker är nödvändiga och behålla en dålig regering som vi inte vill ha kvar. Så det [fälla regeringen] tänker vi inte göra.

SD och KD redo att fälla

Beskeden från SD och KD är i nuläget att partierna det man sagt tdiigare om att stå redo att fälla Löfven med kommunisternas hjälp. I motsats till Kristersson menar KD-ledaren Ebba Busch att det är viktigare att få en ny regering än att snegla på var man står i frågan om en reformering av Las, något som även KD ser ett behov av.