Natten mot nationaldagen satte en liten kristen grupp i Huskvarna upp tre stycken träkors på en höjd. Nu plockas korsen bort efter klagomål. SVT-reporterns fråga: ”Insåg ni inte att det kunde provocera?”.

Jönköping/Huskvarna brukar kallas för Sveriges bibelbälte. Här lever den kristna tron betydligt starkare än i det sekulariserade Sverige i allmänhet och i de invandrartäta områdena i synnerhet där i stället islam dominerar.

Detta har dock inte hindrat SVT Jönköping och andra medier att göra stor sak av att någon satt upp tre stycken träkors på ett berg. Journalister har tagit kontakt med kommunen som klargjort att det är ett brott att sätta upp kors och att man kommer att göra polisanmälan om ”gärningspersonerna” identifieras. Man har resolut också meddelat att korsen ska bort.

https://youtu.be/NJtQYwIeLcQ

På onsdagen fick vad som beskrivits som ”mysteriet med träkorsen” sin förklaring. Korsen har uppförts av en liten kristen grupp i Vätterbygden som går upp på berget och ber till Gud.

Medlemmarna i församlingen har svårt att förstå att det blivit sådant rabalder kring korsen. Det är dock en inställning som SVT Jönköping finner märklig och undrar om korsuppsättarna inte förstod att tilltaget skulle provocera.

– Ja, men samtidigt har jag egentligen svårt att förstå att det ska provocera att se ett kors i ett kristet land, säger Henrik Larsson som är en av personerna bakom korsinitiativet.

Thomas Bergholm, som är teknisk direktör på Jönköpings kommun, förklarar sig vara nöjd med att vad han kallar ”förövarna” nu gett sig till känna och säger storsint att han inte som han tidigare sagt kommer att polisanmäla ”brottet” om gruppen nu omedelbart själv plockar bort korsen.