För en dryg vecka sedan uppmärksammade Samhällsnytt ett skattefinansierat initiativ i centrala Göteborg där hundratusentals kronor lagts på en så kallad ”skyddsbuss”. Idén är att bjuda de antisociala och kriminella invandrargängen på kaffe och smörgås och att mätta magar ska göra ungdomarna mindre brottsbenägna. Nu uppmärksammas projektet också av GP:s ledarredaktion och kritiseras för att inte bara vara verkningslöst utan riskera leda till den direkta motsatsen, dvs att våldet, vandaliseringen, personrånen och knarkhandeln i stället ökar.

Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson skriver att gratis kaffe och smörgås tvärtom underlättar för gängen att hänga i Nordstan när det nu börjar blir mörkt och kallt på kvällarna. Med en analogi från skolans värld där det länge predikats att mätta elever presterar bättre, menar Sonesson att bussuppvärmda, koffeinpigga och smörgåsmätta kriminella element orkar begå fler brott än hungriga och frusna dito.

Sonesson nämner som exempel på att kriminaliteten i Nordstan knappast gått ned sedan kaffebussen gjort sin entré den uppmärksammade incidenten för några dagar sedan där en ung kriminell yngling allvarligt knivskar en annan yngling och därefter först knivhotade en spårvagnsförare och sedan också ett antal besökare i Nordstans köpcentrum.

LÄS MER: Gängkriminaliteten i Göteborg ska stoppas – med kaffe och smörgås

Sonesson är skeptisk till Sociala resursnämndens beslut att ge den ideella organisationen Skyddsvärnet drygt 300 000 kronor till en buss som ska göra Nordstan tryggare genom att dela ut kaffe och smörgåsar utanför köpcentret under helgkvällar och -nätter. Hon är heller inte ensam om att ifrågasätta filosofin bakom projektet som är att ”mätta personer är lugnare personer” som begår färre brott.

GP:s ledarskribent berättar att kommunalpolitikern Mattias Tykesson (M), som även arbetar som ordningsvakt i centrala Göteborg, kontaktat henne. Han bevittnar i sitt jobb varje dag hur de kriminella invandrargängen bedriver droghandel dygnet runt och helt öppet inne i stan.

Tykesson menar att bjuda det de bussansvariga kallar ”unga på glid” på kaffe och smörgås är direkt kontraproduktivt och i göder kriminalitet i stället för att stävja den. Med en värmande kopp kaffe innanför västen och en mättande smörgås i magen orkar man hålla igång knarkhandeln och annan kriminell verksamhet ytterligare några timmar än annars.

M-politikern berättar också att de antisociala invandrargängen regelmässigt roar sig med att antasta och trakassera unga kvinnor och flickor som rör sig i området, något som skapar stor otrygghet för denna grupp.

Enligt Tykesson är flera av knarkhandlarna dessutom personer som har meddelats beslut om utvisning från Sverige men inte har tagits i förvar och i stället för att lämna landet springer fritt omkring och begår brott. Här måste det bli en ändring från Migrationsverkets sida anser M-politikern, något som Sverigedemokraterna länge tryckt på om men fått lite gehör för från övriga partier, inklusive Moderaterna.

Sonesson konstaterar att ”kaffemys inte är rätt recept” mot den invandringsrelaterade gängkriminaliteten i centrala Göteborg. I stället behöver brottsligheten störas ut med permanent kameraövervakning samt fler poliser och ordningsvakter, slår GP-ledarskribenten fast. Knarkhandeln, som idag pågår bekymmersfritt i staden, stoppas inte med kaffe och smörgås utan med punktbevakning och fängelsedomar för de kriminella elementen.