När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i fjol uppgav att det var dags att börja diskutera vaccintvång inom unionen mötte det kraftiga protester. Nu är det ett gemensamt digitalt id för unionens medborgare som får kritik.

I september 2023 ska EU införa digitala id-handlingar i form av en app på mobiltelefonen. Tanken är att det ska leda till större säkerhet, men kritiker befarar att det blir ett steg mot övervakning av medborgarna.

Den ”digitala plånboken” ska enligt Världen idag innehålla personlig information om bland annat hälsa och ekonomi. Det nya systemet påstås bidra till att sätta stopp för identitetskapning.

LÄS ÄVEN: Läcka: EU vill införa AI-genomsökning av privatpersoners meddelanden

Från EU påstås att id-handlingen ska vara frivillig och att medborgarna kommer ha kontroll över hur deras personliga data används.

Även dessa planer möter nu på kritik.

– Det här gör dig till en större måltavla i mina ögon, särskilt om det är en statligt utfärdad digital identitet. När du har något på internet under en lång tid finns det en ökad risk för att det överträds på något sätt på grund av denna långtidslagring, säger Alexis Hancock, teknisk chef för den amerikanska stiftelsen Electronic Frontier Foundation och expert på digitala identiteter, till CBN News och menar tvärtom att de digitala identiteterna uppmuntrar till identitetskapning.

Ifrågasatt frivillighet

En annan kritiker är den nederländske EU-parlamentarikern Rob Roos.

– Men ännu viktigare, hur frivillig kommer den att förbli i framtiden, eftersom den europeiska unio­nen alltid presenterar fina planer för att slutligen missbruka dem, för att införa kontroll, säger han.

Jämför med Kina

Den rumänske EU-parlamentarikern Cristian Terhes jämför med den kinesiska regimens övervakning och poängsättning av sina medborgare via sociala kreditsystem.

LÄS ÄVEN: EU kräver att Sverige slopar gränskontrollerna

– Det här är vad som gör skillnaden mellan en tyranni och en demokrati: När du vet allt om vad din regering gör så är det demokrati. När regeringen vet allt om dig är det tyranni, säger Terhes.