DEBATT Det hände sig vid den tiden den kinesiska smittan misstänktes vara luftburen lungpest att från regeringen utgick ett påbud om en sällsynt möjlighet för oss som betalat alldeles för mycket i skatt att få lite återbäring i form av bidrag och fördelaktiga lån genom att studera. Undertecknad funderade ett slag på hur man bäst skulle återta pengarna till dess rättmätige ägare och anmälde sig bl.a till Kritiska vithetsperspektiv på nordisk kultur för att ta del av detta något svårdefinierade perspektiv och en värld som endast en högt utbildad men lågt bildad kan uppskatta.

Under hösten 2021 har jag således plågat mig igenom seminarier i kritiska vithetsstudier, eller åtminstone trimmat in ljudnivån på ett sådant sätt att jag hör om det sägs något viktigt jag behöver svara på samtidigt som jag kan lyssna på Ultima Thule och Sabaton. 

27 december publicerade jag för allmän beskådan på Twitter den om 7,5hp examinerande hemtenta jag under en kväll knåpat ihop på temat reklam för kaffe och mjölk. I korthet gick den ut på att det svarta kaffet förtrycks av den vita mjölken och rasistiska strukturer hela tiden använts för att lyfta fram mjölk på bekostnad av kaffe. Den uppenbart ironiska touchen med alltför långtgående och överdrivna slutsatser flög över huvudet på kursansvarige Jeff Werner som gav mig betyget B, men den flög också rakt in i hjärtat på mina kära twitterföljare som delade den med glädje och förhoppningsvis fick sig ett gott skratt av försenade julklappslektyren i form av min hemtenta.

Uppmärksammades internationellt

Några timmar gick och den av etablissemanget fruktade alternativa mediesajten Fria Tider gjorde en artikel med tillhörande intervju och sedan var bollen i rullning. Några exempel på tidningar som fångat upp min hemtenta är den till indentitetsvänsterns infiltration av universitetsvärlden kritiska, The College Fix, ryska ”nästan lika mycket som SVT-propgandakanalerna” Sputnik och Russia today, den norska sajten med lillebrorsångest över tillståndet i Sverige Document, tidernas mest censurerade nyhetspublikation Daily Stormer och inte minst journalistikens motsvarighet till Paradise Hotel Bulletin.

Med uppmärksamheten kom så sakteligen också kritikerstormen, även om det i jämförelse med stödet mer kan liknas vid en bris. Den initiala kritiken verkade vara att jag kallade min skrift för ”uppsats” (ja, med citationstecken) i brist på bättre ord, medan kritikerna prompt hävdade att det minsann var en hemtenta eller ett PM. Det här med att sila mygg och svälja kameler….

Jag blev varse att mitt lilla spratt uppmärksammats i Facebookgruppen Högskoleläckan och var naturligtvis nödgad att ge mig in i diskussionen. Utöver den något aviga angreppspunkten att minsann inte öppna en fil som sprids av en nyfascist vilken kan innehålla skript med skadlig kod, var en gemensam uppfattning i denna likformighetens högborg att breddkurser fanns primärt för att skapa intresse och inte nödvändigtvis behövde innebära någon kunskapsöverföring som var till gagn för vare sig samhälle eller ekonomi.

Universitet försvarar tramsforskning

Att universitetet blivit en plats att avhandla allehanda trams som egentligen lämpar sig för discordkanaler, bokklubbar och internetforum är den egentliga huvudkritiken från mig och anledningen till att jag skrev uppsatsen, vilket jag också påpekade. Kritiken från åsiktstopparna lät inte vänta på sig, den samlade kritiken kan kokas ned till följande skapade citat:

– Humaniora bidrar ALLTID till samhällsnytta, att inte släppa fram alla ämnen är att begränsa universitetens frihet. Breddkurser finns till för att locka studenter och utveckla nya kurser. Disputerade lärare bidrar till bättre diskussioner än forum och studiecirklar ledda av amatörer.

Det sista argumentet fångar mitt intresse – är det verkligen i skattebetalarnas intresse att finansiera bästa möjliga inlärning av precis allting? För några år sedan anordnade jag ett evenemang med en duktig trollkarl, han hade säkert kunnat lära mig trolla bättre än vad Youtubekanaler och Google kan. Hade jag varit verkligt intresserad av att lära mig mer hade jag kunnat tänka mig köpa privatlektioner av honom.

Vad jag däremot inte hade kunnat tänka mig är att utgå ifrån att ett statligt finansierat universitet avlönar trollkarlen som kursledare för att kreti och pleti ska kunna utbilda sig kostnadsfritt på trollkarlsuniversitetet i Absurdistan och som lök på laxen få bidrag och lån från CSN. Jag tycker helt enkelt inte det är rimligt, men uppenbarligen är min åsikt inte utan motstånd.

Många blev arga

Twitterstatsvetaren Jonas Hinnfors var arg, lärarna i Facebookfackförening var ännu argare men argast av dem alla var Jack Werner. Viralgranskaren, eller om det nu var Åsiktsgranskaren, kände sig nödgad att lyfta fram mina några år gamla tweets med åsikter jag både står för och tycker är högst normala i sin iver att diskreditera mig. Min åsiktsbakgrund var tydligen värd att känna till innan jag utsågs till officiell universitetsgranskare (vem som utsett mig till det är fortfarande oklart).

Att skjuta budbäraren är ett klassiskt tilltag från vänsterflanken, men den gubben går inte längre och som någon hånfullt noterade i sin replik till Jack Werner så står följande att läsa i min biografi på Twitter ”Mitt twittrande är tydligen mer provocerande än tillståndet i Sverige enligt somliga. Har lite svårt att förstå mig på den åsikten faktiskt.”

Viktigt att exponera galenskapen

Efter dryga veckan i rampljuset har allt nu så sakta ebbat ut. Jag hade väl vare sig hoppats på eller förväntat mig att mitt lilla skämt skulle roa fler än mig själv och mina närmsta vänner. Än mindre hade jag förväntat mig att det skulle vecka debatt om universitetens innehåll.

Tyvärr tror jag att jag får rätt i det sistnämnda – uppmärksamhet på Twitter och i alternativmedia medier i all ära men det är ganska många steg därifrån upp till beslutsfattarna. Klegget i Stockholm tuffar på som vanligt och nästa höst kan vi nog läsa både vithetskritik, manskritik och medelålderskritik på universitetet. Men kan jag inspirera fler att exponera galenskapen har jag i alla fall vunnit något, mer än rättmätig skatteåterbäring då det vill säga ????

Arvid Haag – samhällsdebattör och flitig Twitter-användare

Arvid Haag spekulerar i om hans kommande verk ska handla om kampen mellan den koloniala cigarren och den europeiska champagnen som festens höjdpunkt. AVSLÖJAR: Det är en blanc de blancs tillverkad av endast vita druvor.