LO-kollage-837673
Inrikes

Kritik mot osaklig skräckpropaganda från LO mot SD och M

Publicerad 4/10/2018
Annons

I LO-borgen är valrörelsen i full gång. Trots att idag fler LO-medlemmar röstar borgerligt och på Sverigedemokraterna än på Socialdemokraterna och övriga rödgröna partier, har LO-ledningen bestämt att kampanja mot framför allt SD och M. Nu kritiseras den fackliga landsorganisationen för att sprida fake news i osakliga kampanjer.

Främst är det en film som LO producerat som väckt ilska bland borgerliga och Sverigevänliga väljare och opinionsbildare. I filmen pågår ett med skådespelare fejkat möte kring ett fikabord på en icke existerande arbetsplats. Men filmen gör anspråk på att spegla stämningarna kring fikaborden på svenska arbetsplatser som företrädesvis kritisk mot SD och M.

”30-procentiga lönesänknigar med SD och M”
Dessutom görs en rad påståenden i kampanjfilmen som är direkt felaktiga i sak. Bland annat hävdas att kvinnor i vården skulle få sina löner sänkta med 30 procent om en regering bestående av Sverigedemokraterna och Moderaterna kom till makten efter valet i höst.

Sverigedemokraterna har i sitt valmanifest tvärtom kraftiga satsningar på just kvinnor i vården. Inte heller i Moderaternas politik finns några förslag på att sänka vårdpersonalens löner. Dessutom är det arbetsmarknadens parter – bland annat just LO – som sätter lönerna, inte regeringen. Det påpekar Johan Ingerö på den Svenskt Näringsliv närstående tankesmedjan Timbro:

– Man hittar helt på vad som är borgerlig politik. Det är ingen som har något förslag om 30-procentiga lönesänkningar – hur skulle det ens gå till? Regeringen sätter inte undersköterskors löner.

Andra osakligheter i kampanjfilmen som kritiseras är att en M+SD-regering skulle innebära slutet för all anställningstrygghet i Sverige, all trygghet för den som bli sjuk, all trygghet för den som blir gammal och alla ekonomiska möjligheter att skaffa barn.

LO slår ifrån sig
I LO-borgen slår man ifrån sig kritiken och säger i ett raljerande tonläge att ”några Twitter-moderater blev arga” samtidigt som man uppmanar till fortsatt spridning av den kritiserade filmen i sociala medier. Samhällsnytt har dock vissa problem med att läsa LO:s officiella konto på Twitter eftersom man LO:s ledning bestämt sig för att blockera Samhällsnytts medarbetare.

Även Svenskt Näringsliv kritiseras
Men även Svenskt Näringsliv får kritik för sitt valkampanjande. Bland annat har en bild som lagts upp på organisationens Facebooksida ’Skattefakta’ kritiserats för att vara osmaklig. Bilden är ett utspel i debatten om arvsskatt och föreställer en familj som sörjer sin bortgångne far vid gravstenen. På bilden har Svenskt Näringsliv klistrat in en ofördelaktig ansiktsbild av finansminister Magdalena Andersson med en pratbubbla där hon känslokallt säger till den sörjande familjen att pappan ”hade pengar”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons