Kameror med ansiktsigenkänning skannar människors ansikten när de rör sig på offentliga platser och förvandlar bilderna till ”biometriska mönster” eller ”ansiktsfingeravtryck”. Kritiker säger att de kan inkräkta på människors medborgerliga friheter.

Polisen i Skottland indikerade att de tittar på alternativ för att testa tekniken efter att den introducerades av Metropolitan Police, som övervakade 36 420 intet ont anande medborgare i centrala London i förra månaden.

LÄS ÄVEN: Polisen börjar använda teknik för ansiktsigenkänning

Under den senaste omgången, som ägde rum i Oxford Circus, skannades tusentals ansikten efter matchningar mot en polisbevakningslista på 6 747 personer. Det resulterade i att tre personer greps.

Kritik

Men kritiker tror att kamerorna kan vara ett exempel på ”Big Brother”-teknik som kan inkräkta på medborgerliga friheter.

– Denna påträngande övervakning utgör ett allvarligt hot mot våra medborgerliga friheter, kränker vår rätt till integritet och resulterar rutinmässigt i felidentifikationer och juridiska frågor, säger Madeleine Stone, juridik- och policyansvarig på kampanjgruppen Big Brother Watch.

Hon kallar också tekniken som ”orwellsk” och ”dystopisk”.

LÄS ÄVEN: Covidsyndare jagas med ansiktsigenkännande teknik och geolokalisering

Enligt en talesperson för Metropolitan Police kommer tekniken att hjälpa till att hålla Londonbor säkra och användas för att hitta personer som är efterlysta.