Foto: Allsong.

Kritik mot regeringens stöd för svensk OS-ansökan 2026

39 Shares

På tisdagen gav regeringen en säkerhetsgaranti och stöd för en OS-ansökan för Stockholm 2026. På fredag ska Sveriges olympiska kommitté lämna in ansökan officiellt. Kritiker pekar dock på de ekonomiska risker ett OS innebär och att pengarna kan spenderas på bättre sätt.

– Det var ett mycket väntat besked. Det sista hindret för en OS-ansökan för Sverige och Stockholm, det mest utspridda OS någonsin, är nu undanröjt, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

I ett ledarstick publicerat i Kristianstadsbladet i oktober redogör Carolin Dahlman för hur OS-arrangemang inte sällan blir mångdubbelt dyrare än planerat, skapar stora hål i statsbudgeten och skulder för åtskilliga decennier efteråt. ”Det är ett extravagant event som inte har några ekonomiska fördelar alls, utan bara kostnader”, säger Tom Jenkins, vd för den europeiska turistorganisationen ETOA.

Kritiker pekar också på att regeringen tillsammans med stödpartierna C och L i veckan aviserat planerade skattehöjningar och besparingar på bland annat äldreomsorgen på fyra miljarder kronor – samtidigt som man vill ta riskerna med ett framtida OS. En eftersatt infrastruktur är ytterligare ett område man pekar ut som bättre behövande av pengarna.

[totalpoll id=”261283″]

39 Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.