Kritik mot SVT:s corona-grafik: ”Renodlad propaganda och fake news”

972 Shares

I ett inlägg på Facebook uppmärksammas hur SVT förvränger den grafik de använder till ett inslag om corona-tester, där man jämför Sverige med Danmark. Milan Bundevic visar att SVT:s grafik inte stämmer överens med fakta och skriver att det är inte är enstaka misstag utan ”systematisk vilseledning som svensk media sysslar med”.

I SVT visades följande grafik där man jämför antal Covid-19-tester i Danmark och Sverige:

”Sysslar med propaganda”

Bundevic påpekar att stapeln indikerar att Sveriges tester ser ut att uppgå till 2/3 av det antal tester som Danmark gjort, men att detta är helt missvisande:

Bild 1. är SVTs grafik, där 24.000 på något sätt är 2/3 delar av 68.000, när det i själva verket snarare rör sig om 1/3.

Han visar sedan hur grafiken egentligen borde sett ut, om proportionerna hade varit korrekta, med en bild han själv justerat för att visa förhållandena korrekt:

Han visar även förhållandet om man tar de två ländernas olika befolkningsstorlekar i beaktande:

Sedan riktar han hård kritik mot statstelevisionen och skriver att det är normalt att SVT håller på på detta sätt:

Att grafiken inte stämmer överens med fakta, eller att man förstärker eller förvränger verkligheten med grafik och bild är något som just de som sysslar med propaganda (och/eller reklam) använder sig av.

Bundevic menar samtidigt att man inte kan ursäkta SVT med att själva siffrorna var korrekta och gör en poäng av att hjärnan tolkar grafiken oavsett vad som står:

Invändningen som jag har sett av dem som har försvarat SVTs grafik, är att det faktiskt står utskrivet de korrekta siffrorna och att de flesta är läskunniga. Det är helt enkelt fel. Det är inte så det fungerar.

Jag kan skriva ”Colcrk-Clone” i vit specificerad font på en röd bakgrund och du kommer fortfarande att associera det med Coca-Cola. Faktum är att jag kommer att knuna skvirva vda smo heslt och din hjärna kommer att inte ha några problem med att tyda det jag just har skrivit. Likaså sker med grafik och bild.

LÄS ÄVEN: SVT-journalist öppen med sitt hat mot SD – fick göra reportage om migranter

Inget misstag

Att det skulle vara fråga om ett misstag menar Bundevic är helt osannolikt då allt material som SVT sänder går igenom flera kontrollanter och redaktörer.

Låt oss dock återgå till SVTs grafik. Proportionerna i grafiken är helt enkelt fel. Det är inget misstag. Varför är det inget misstag, kanske du undrar?

Enkelt. Innan någonting sänds i SVT eller i annan media, så går det igenom ett antal kontrollanter och redaktörer. Minst 5-20 personer har sett det, och godkänt det. Tror du på fullaste allvar att alla dessa personer har missat det?

Han gör sedan ett experiment för att visa på hur hjärnan fungerar när det gäller att ta in information som visas i en bild.

Nu ska du titta på bild 4. i 3-4 sekunder.


Bild 4

Vad ser du först? Vad ser du sedan? Bilden är borta. Svara snabbt. Vad var det för rubrik? Vad visad staplarna? Vad var det för information? Såg du pingvinen?

Även om du tillhör de få som faktiskt såg pingvinen, så är detta ett enkelt sätt att lura hjärnan, som helt enkelt struntar i sekundär information. Detta går att göra på mängder av sätt, som du säkert har varit med om. Så, nej, det är inget misstag. Det är propaganda.

Läs mer om statstelevisionen här.

972 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.