billstrom funcke

Nils Funcke & Tobias Billström. Foto: Arild Vågen/ http://politik.in2pic.com

Inrikes

Expert: Regeringen bör inte fördöma koranbränning

Publicerad 7/4/2023
Annons

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke reagerar starkt på Utrikesdepartementets uttalande om förra veckans koranbränning. Funcke menar att en svensk regering inte bör ha en åsikt om händelsen.

I en intervju med Dagens Nyheter framför Funcke att regeringen ”drar det långt” när de pratar om rasism och islamofobi i UD:s ursäkt.

– Pliktskyldigt nämner man att Sverige har en grundlagsskyddad yttrandefrihet. Här är det en person som använt sig av den och då är det regeringens uppgift att försvara den rätten, snarare än att ge sig in i någon typ av diskussion om hur det här påverkar relationen till Turkiet, säger Funcke till DN.

LÄS ÄVEN: Nils Funcke om konsulatets idiot-lapp: ”Direkt olämpligt”

– Politiker ska inte gå in på det här aktiva sättet mot en person som använt sin yttrandefrihet, fortsätter han. Det här saker som en svensk regering inte ska ha åsikter om.

Vill begränsa yttrandefrihet

Även Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, menar att UD:s agerande kan tolkas som att de vill begränsa yttrandefriheten.

– UD:s uttalande kan motiveras av att man vill minska protesterna utomlands mot Sverige men det kan också tolkas som att de som vill begränsa yttrandefriheten får stöd från högre ort. Det sistnämnda stävjar inte några protester, varken här eller utomlands, säger han till DN.

Han insinuerar även att agerandet liknar ”hädelselagstiftning”.

– Hädelselagstiftning bör vi undvika i Sverige. Jag har själv studerat Pakistan där sådan lagstiftning utnyttjas i helt andra frågor som inte alls har med religion att göra.

Regeringen: ”Yttrandefrihet går åt två håll”

Men utrikesminister Tobias Billström (M) menar att det är ”självklart” att fördöma koranbränningar.

– Yttrandefrihet går åt två håll och det som är lagligt är inte alltid lämpligt. Därför var det självklart för regeringen att fördöma koranbränningarna, skriver Billström till DN.

LÄS ÄVEN: Nils Funcke: Gör det svårare att ändra grundlagen

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons