Sveriges radio kritiseras av lyssnare för ett inslag där en av statsradions reportrar kallar Israels självständighet för Nakba, det arabiska ordet för “katastrofen”.
Radioinslaget sändes under tisdagen och sågar den svenska regeringens beslut att pausa sina utbetalningar till UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Bakgrunden är uppgifter om att UNRWA-anställda deltog i det palestinska terroranfallet mot Israel 7 oktober förra året.
USA vred åt bidragskranen redan i fredags och under måndagen meddelade Australien, Estland, Finland, Italien, Japan, Kanada, Nederländerna, Rumänien, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och Österrike att de gör samma sak.
“Ett år efter Nakba”
Under tisdagen informerade biståndsmyndigheten Sida om att även Sverige, den i särklass största kvarvarande bidragskällan, också stoppar strömmen av svenska skattepengar till den terrorsolkade FN-organisationen. Något som alltså kritiseras av den lika skattefinansierade statsradion.
I det kritiska radioinslaget redogör en kvinnlig SR-reporter för bakgrunden till att UNRWA en gång i tiden bildades.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
– FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar bildades 1949 genom en resolution från FN:s generalförsamling. Alltså ett år efter Nakba, eller katastrofen på arabiska. Och den är avsedd för att hjälpa palestinska flyktingar, säger hon i etern.
Den kvinnliga reportern har själv Mellanösternbakgrund. Hon kom till Sverige som barn från inbördeskrigets Libanon.
Reaktioner på ordval
Att Sveriges radio väljer att referera till staten Israels självständighet som “katastrofen” är något som väcker reaktioner. Läsare har bland annat hört av sig till Samnytt och påpekat det udda ordvalet.
Det är “en synnerligen anmärkningsvärd glidning i det svenska språket”, menar en läsare, som anser att statsradion med ordet Nakba “arabiseras” och “tar politisk ställning”.
I en palestina-arabisk kontext ses utropandet av staten Israel som en katastrof då det medförde att ett stort antal palestinska araber fick lämna sina hem. I vissa fall fördrivna med tvång. På liknande sätt tvingades närmare en miljon judar, i synnerhet bosatta i muslimska länder, fly från de länderna. Merparten av dem bosatte sig i Israel, men omkring 300 000 valde att istället slå sig ned i länder som USA och Frankrike.
Befolkningsöverföringar sågs under första halvan av 1900-talet som ett sätt att lösa etniska konflikter på. I samband med världskrigen tvångsförflyttades miljoner greker, turkar, tyskar, polacker, ukrainare och andra etniska grupper som ansågs befinna sig på fel sida av nydragna statsgränser.
Samnytt har pratat med Sveriges radios ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz. Han hälsar på telefon att han inte har tid att svara på frågor. Sveriges radios biträdande utrikeschef skriver emellertid följande i ett mejl till Samnytt:
“Resonemanget ifråga handlade om UNRWA och varför organisationen bildades: fördrivningen och flykten som av palestinier kallas nakba, ett begrepp som vi många gånger har utvecklat.”
LÄS ÄVEN: SR:s tjafs med Israels militär: “Hamas har inte samma bild”