I Iran fortsätter protesterna mot det islamistiska hijabtvånget till följd av mordet på Mahsa Amini som av landets moralpolis anklagades för att ha burit sin hijab ”på fel sätt”. Ytterligare en ung kvinna har nu dödats under protesterna. I Sverige kritiseras nu TV4 i sociala medier för att de – samtidigt som de stora protesterna pågår – hyr in flera kockar iförda den kvinnoförtryckande slöjan.

Irans islamistiske president Ebrahim Raisi säger att de omfattande protesterna, som nu spridit sig till de flesta av landets 31 provinser, kommer att bemötas strängt. Regeringen förnekar fortfarande att 22-åriga Mahsa Amini slogs ihjäl av moralpolisen.

I en video som ska ha filmats under gårdagens protester mot hijab, den muslimska slöjan som kvinnor i islamisternas Iran tvingas bära, syns 21-åriga Hadis Najafi göra sig redo för att stå upp mot ”säkerhetsvakter”.

I dag gick Hadis Najafis familj gått ut med att hon avlidit – efter att ha skjutits med sex skott i bland annat bröstet och ansiktet.

LÄS ÄVEN: 22-årig iranska dödad av landets islamiska moralpolis

Kritik riktas mot TV4 – och Hemköp

Nu möter TV4 stark kritik för att de hyr in de muslimskt fundamentalistiska kockarna Zeina Mourtada och Camilla Hamid – som båda bär hijab – för att laga mat i direktsändning. Detta samtidigt som kvinnorna i Iran ber omvärlden om hjälp och stöttning i sina protester.

Även dagligvarukedjan Hemköp får kritik för att göra reklam tillsammans med kocken Zeina Mourtada.

LÄS ÄVEN: Fortsatta protester i Iran – kvinnor bränner slöjor