svt gruva2

Faksimil SVT

Inrikes

Kritikstorm mot SVT efter relativisering av fallet med kvinnan i gruvhålet

Publicerad 4/28/2022
Annons

På onsdagskvällen toppade statstelevisionen hemsidan svt.se med rubriken Stängslet kring gruvhålet var trasigt i flera år – beskrevs som ”mycket farligt”. En vinkel och fokus som fick sociala medier att svämmas över av ilska reaktioner.

Artikeln inleds med konstaterandet att en man misstänks för mordförsök och våldtäkt efter att en kvinna hittats svårt skadad i ett gruvhål i Norberg. Sedan går man vidare med att SVT:s granskning visar att stängslet var trasigt redan 2018 och att säkerhetsbristerna sedan länge varit kända av myndigheterna.

LÄS ÄVEN: Mystisk afghansk trebarnspappa bakom brutala gruvvåldtäkten

Runt det gamla gruvschaktet finns ett två meter högt stängsel som ska förhindra olyckor och intrång, men då räddningstjänsten kom till platsen fanns ett stort hål i skyddsnätet.

Faksimil SVT

– Det är inte alls bra att det ser ut så här. Stängslen kring de här hålen ska vara stängda, säger Svante Nordström, insatsledare vid räddningstjänsten, till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Gruvhålsafghanen: Kan få ”bråk i svensk tvättstuga”-problem om jag åker hem

SVT:s slutsats tycks alltså vara att det är ett trasigt stängsel som är problemet och att våldtäkten och mordförsöket är sekundärt samt hade kunnat undvikas ifall stängslet bara varit i bättre skick.

Reaktioner

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons