bohlin-msb-feature

Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Foto: Regeringen

Inrikes

Kritiserad myndighet ska sprida rätt bild av koranbränningar

Publicerad 8/29/2023
Annons

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) får i uppdrag att hantera ”omfattande påverkanskampanjer som riktas mot Sverige” med anledning av senaste tidens koranbränningar.

Beskedet ges av minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) vid en pressträff som han håller under tisdagen tillsammans med MPF:s vikarierande generaldirektör Magnus Hjort.

Påverkansoperation

Regeringen, som upprepade gånger fördömt koranbränningarna och arbetar med att försöka förbjuda dem, ser dem som ett led i en så kallad påverkansoperation.

LÄS ÄVEN: Myndighet: Putins propaganda gör svenskarna främlingsfientliga

– Dessa aktioner har inte sällan genomförts av personer med svag koppling till Sverige och därefter återgivits på ett felaktigt sätt i den internationella informationsmiljön, säger Bohlin.

– Bilden av Sverige och dessa manifestationer påverkas av utländska krafter som har som mål att splittra och skapa konflikt, också genom hot och uppmaningar att ta till våld mot Sverige, svenska intressen och svenska medborgare.

Ska ”stärka förmågan”

Såväl ministern som generaldirektören anklagar Ryssland och Iran för att ha ett finger med i spelet. För att sprida ett ”narrativ” om Sverige som islamfientligt, och att svenska staten och svensk polis står bakom koranbränningarna.

LÄS ÄVEN: ”Åkesson, dags att storstäda Säpo och övriga myndighetsvänstern”

– Vissa statsaktörer, till exempel Ryssland, agerar opportunistiskt och ser här en möjlighet att agera mot Sverige, hävdar Magnus Hjort.

Och Carl-Oskar Bohlin betonar att Sverige och svenska myndigheter inte står bakom koranbränningarna.

– Sverige och svensk polis tar inte ställning för någon politisk åsiktsyttring. Svensk polis tar inte ställning för koranbränningar, säger han.

Tvärtom har såväl regeringen som polisen upprepade gånger fördömt de islamfientliga manifestationerna. Nu ska Myndigheten för psykologiskt försvar, som tidigare kritiserats för sina arbetsmetoder, ansvara för att ”stärka förmågan att motstå otillbörlig informationspåverkan” med anledning av koranbränningarna.

LÄS MER: Johanssons nya myndighet varnar för ”memes med katter”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons