Carina Bergfeldt har vid ett flertal tillfällen uppmärksammats för vad man menat är en vinklad och allt annat än objektiv skildring av USA och framför allt hennes rapportering kring Donald Trump.

Senast i förra veckan gjorde Bergfeldt ett uttalande på Twitter som ännu en gång väckte frågetecken kring hennes påstådda objektivitet som reporter på SVT, detta då hon i samband med ett sjukhusbesök i USA skrev att ”Det finns länder där sjukvård är gratis och det finns länder där det inte är det”.

”Om du är anställd av public service för att ge svenskar en oberoende bild av USA är den här tweeten problematisk”, konstaterade en av de personer – en statsvetare – som svarade på tweeten

På torsdagen meddelas att Bergfeldt utses till hedersdoktor vid Umeå universitet med motiveringen att hon ”på ett enastående sätt bidrar med en tydlig och begriplig bevakning av vår omvärld” samt ”på ett föredömligt och till synes enkelt sätt beskriver både svåra och komplexa samhällsfenomen”.

– Det är helt galet roligt och det känns fantastiskt! Motiveringen var så fin att den tog andan ur mig, säger Carina Bergfeldt till SVT Kulturnyheterna.

– Som journalist känns det som att ens jobb inte kan beskrivas på ett finare sätt än som de skriver. Så jag är väldigt väldigt, väldigt glad, säger hon.

Bergfeldt har ett förflutet på Aftonbladet.