Den hårt kritiserade metoden för att omvända grovt gängkriminella i Malmö kallad ”Sluta skjut” ska nu testas även i Göteborg. Trots att erfarenheterna från Malmö är nedslående har en majoritet i kommunstyrelsen ställt sig bakom försöket.

I korthet går projektet ut på att polisen försöker skapa en dialog med de mest våldsbenägna gängkriminella elementen genom att bjuda in dem till gratis pizza-kvällar. Under samkvämen görs försök att få brottslingarna på bättre tankar.

LÄS ÄVEN: Malmöpolisen bjöd grovt kriminella på pizza: ”Det satte sig verkligen”

När Aftonbladet rapporterar om att metoden ska implementeras i Göteborg påstår man att den under de tre år den varit igång i Malmö har gett ”goda resultat”. Den vänsterradikala tidningen nämner då inte att hälften av de som deltagit i projektet har fört polisen bakom ljuset, ätit pizzorna men fortsatt begå grova brott.

LÄS MER: Dystert facit för polisens pizzakampanj ”Sluta skjut”: 15-tal deltagare i nya rättegångar

Erik Nord är polischef i Göteborg och vill mot bakgrund av facit från Malmö tona ned förväntningarna på att detta ska vara lösningen på den invandrade gängkriminaliteten i staden.

– Det är positivt att vi får möjlighet att gå in i detta, men vi ska ha rimliga förväntningar på att det löser alla gängproblem.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Det är fortfarande oklart vem som ska ha det överordnade ansvaret för verksamheten i Göteborg. Erik Nord igen:

– Men jag kan tänka mig att genom den kunskap som vi i polisen har får vi ett initiativ i början, men ganska snabbt går hanteringen av personer över till kommunen och kriminalvården.

LÄS MER: Kritiserad ”Sluta skjut”-satsning på invandrarkriminella förlängs med ytterligare tre år

I Malmö har, trots bakslagen, beslut tagits om att förlänga ”Sluta skjut”-verksamheten i ytterligare tre år.

LÄS MER: Deltagare i polisens #SlutaSkjut-dialogprojekt anhållna för grovt vapenbrott

LÄS MER: Polisens ”Sluta skjut” faller platt – hälften misstänkta för nya grova brott