Krimhalvön kommer aldrig tillhöra Ukraina igen och västvärlden har stulit Kosovo från Serbien. Det säger Kroatiens president Zoran Milanovic i ett utspel där han fördömer västvärldens agerande som ”djupt omoraliskt”.

Under måndagen skickades 163 soldater från kroatiska Petrinja till Litauen. Där ska de utgöra en del av Natos förhöjda beredskap i de av militäralliansens medlemsländer som gränsar till Ryssland och Belarus.

Insatsen har pågått sedan 2017, men skruvats upp sedan den ryska invasionen av Ukraina.

Kritiserar västvärlden

Innan de kroatiska soldaternas avresa deltar de i en ceremoni med landets president Zoran Milanovic. När den socialdemokratiske presidenten efter ceremonin möter en grupp journalister uttrycker han dock öppet ogillande inför västvärldens agerande.

– Det vi gör i den kollektiva västvärlden, som egentligen inte finns, är djupt omoraliskt eftersom det saknas en lösning (på kriget). Att byta ut regeringen i Ryssland är inte en lösning. Tyska stridsvagnar i Charkiv kommer bara föra Ryssland närmare Kina. Rent politiskt är det inte klokt, och skadar västvärlden, utbrister Milanovic.

Pressbild

Den kroatiske presidenten talar om 150 000 döda och 250 000 skadade ukrainska soldater i kriget, siffror han säger sig ha härlett från ett utspel om ukrainska förluster som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gjorde i slutet av november förra året.

LÄS ÄVEN: EU raderar von der Leyen-utspel om 100 000 döda ukrainare

– Vad är planen? Att göra Ukraina helt folktomt? frågar han sig och hävdar att västvärldens politiker sitter i ”städer som inte befinner sig i krig” och påtvingar ukrainarna ett krig de själva inte drabbas av.

– Frågan är hur mycket vi egentligen hjälper Ukraina? Det här är inte hjälp, det är tortyr. De borde ha tvingats till förhandlingsbordet istället.

Uppmärksammas i Ryssland och Serbien

Inför journalisterna fäller Milanovic även uttalanden om hur västvärlden ”stulit” Kosovo från Serbien, genom att Nato med sina bombkampanjer under 90-talet tvingade serberna ge upp provinsen. Han menar att det kan jämföras med Rysslands agerande Ukraina.

– Har Kroatien erkänt Kosovo? Det har vi gjort. Jag stöder Kosovo. Men efter att det gjorts, så var det bara en tidsfråga innan ryssarna eller någon annan skulle göra samma sak, säger han.

– Det är ganska uppenbart att Krim aldrig kommer bli ukrainskt igen.

Uttalandena från den kroatiske presidenten, där han talar om Kosovo som ”stulen” mark och fördömer västs agerande, har överraskat positivt i såväl Ryssland som Kroatiens forna fiende Serbien, där många håller med om mycket av det han säger.

”Värre och värre”

På hemmaplan, och i synnerhet i andra EU- och Nato-länder, är det emellertid många som anklagar den kroatiske presidenten för att gå Putins ärenden.

En av kritikerna är landets högerliberale premiärminister Andrej Plenkovic. Han konstaterar att det är långt ifrån första gången Milanovic uttrycker sig ”pro-ryskt”.

– Det blir värre och värre. Jag vet inte hur långt det här kan gå, säger Plenkovic.

– Jag ser att han nu inte bara är en stjärna i rysk, utan även i serbisk media.

Andrej Plenkovic kräver att oppositionen tar avstånd från presidentens uttalanden, som han menar är farliga och skadar Kroatien.

LÄS ÄVEN: Kroatiens president till attack mot covidhysterin: ”Vi är färdigvaccinerade”