På sin numera borttagna Facebookprofil skrev den Berlinbaserade diplomaten Elizabeta Magarevic tillsammans med bilder på en idyllisk omgivning om ett ”rent och autentiskt Europa” bestående av ”bara vita européer som det brukade vara bara för 30 år sen i hela Europa”. Hon ska även ha gått till angrepp mot hbtq-rörelsen och anklagat dem för pedofili och mental sjukdom.

Inlägget med texten om ”vita européer” gjordes i början av augusti. Då lade hon även till att bilderna borde vara bra reklam för semestrar och att man inte trodde detta var möjligt längre men lyckligtvis är det det. I samband med kritiken mot hbtq-rörelsen ska Magarevic också ha postat ett citat där det påstås att det är ”möjligt att bota och bli av med all den här omoraliskheten”.

Vidare ska hon på andra webbplatser ha skrivit och kommenterat att social integration av invandrare i Tyskland har getts företräde över tyska medborgares säkerhet. Magarevic kritiserade också den tyska förbundskanslern Angela Merkel för ”bristen av hennes egen kultur”.

Kroatien utrikesminister Gordan Grlic Radman bekräftade att Magarevic har blivit avstängd på grund av ”grovt tjänstefel”. Hennes avstängning kommer att vara fram tills att ett slutgiltigt beslut tas av en personaldomstol. I ett uppföljande uttalande skriver den kroatiska regeringen att utrikesministeriet tar avstånd från uttalanden och gärningar präglade av xenofobi, rasism och alla andra former av intolerans.

Även den kroatiska presidenten Kolinda Grabar-Kitarovic uttalade sig om fallet och välkomnade ”det snabba agerandet” från utrikesministeriet. Hon lade till att ”uttalanden som främjar intolerans och rasism är oacceptabla”.

Innan Magarevics Facebookprofil togs bort hann hon skriva ytterligare ett inlägg där hon tillbakavisade anklagelserna och menade att hon har rätt till ett privatliv och att uttryck för hennes ”konservativa åsikter” är ”yttrandefrihet”. Hon skrev också att hon står fast vid sina åsikter som är baserade på fakta och att hon anser det vara oprofessionellt av journalister att förstöra för vanliga människor på det här sättet.

I en intervju vid ett senare tillfälle hette det att hennes Facebookprofil blivit hackad och att hon var ”förbluffad” över artiklarna.