Omedelbart efter att regeringen meddelat att alla restauranger måste sluta sälja alkohol efter klockan 22 på kvällen och fösa ut alla gäster och stänga en halvtimme senare började avbokningarna att strömma in. En krögare som SVT talat med vittnar om att alla sällskap utom ett redan har avbokat och att dessutom hälften av bargästerna kommer att försvinna.

Det oväntade beskedet från regeringen om ännu hårdare restriktioner gavs på en presskonferens vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen där statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) deltog.

Den redan av tidigare coronarelaterade begräsningar hårt prövade restaurangnäringen varnar nu för att hälften av dess intäkter kommer att försvinna som ett resultat av det nya förbudet. ”Alla våra gäster har bokat av” berättade en krögare för SVT bara timmar efter beskedet.

LÄS MER: Regeringen torrlägger landet – alkoholförbud på krogen efter 22

Utöver de många avbokade bordsbeställningarna förutser man också att hälften av gästerna vid baren kommer att försvinna på vardagar och ännu större andel på helgerna.

En annan krögare som SVT talat med bekräftar farhågorna om att de nya restriktionerna kommer att slå hårt mot krogbranschen och kallar regeringsbeslutet för ”orättvist”.

Bedömningen i branschen är också att det inte kommer att ha någon större dämpande effekt på smittspridningen. Redan tidigare har många varnat för att effekten av restriktionerna får betydligt allvarligare konsekvenser än de viruset förorsakar.

Branschorganisationer rasande efter beskedet

Enorma konsekvenser för jobb och företagande – det är den bedömning som företrädare för restaurangnäringens branschorganisationer gör om det aviserade nationella alkoholförbudets effekter. Man är också besviken på regeringen som inte förvarnat eller pratat med branschföreträdare innan beslutet togs.

– Jag är förvånad och besviken över att det här kommer utan förvarning, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar i en kommentar till SVT.

Han kallar det för ett hårt slag mot en bransch som redan går på knäna och att beslutet kommer att innebära att näringen tappar ytterligare stora delar av de redan kraftigt minskade intäkter man har brottats med sedan viruset och restriktionerna slog till.

– Det här kommer att få enorma konsekvenser för jobben och företagandet.

Om beslutet står fast vill Siljhammar se ökade stöd till de verksamheter som han menar nu i princip beläggs med ett näringsförbud efter ett angivet klockslag. Förutom att man inte får sälja någon alkohol efter klockan 22 på kvällen ska det vara stängt och släckt 22:30.

Förbudet kan leda till ökad, inte minskad, smittspridning

Siljhammar tror dessutom att alkoholförtäringen bara kommer att flytta på sig inte upphöra, till hemmafester och svartklubbar där ingen kan kontrollera om smittskyddsregler efterlevs. Resultatet kan bli en ökad snarare än minskad smittspridning menar han.