granqvist

Granqvist. Foto:
Frankie Fouganthin/Camilo Rueda López

Inrikes

Krögarprofil: ”Byråkratin hotar sysselsättningen”

Publicerad 11/15/2019
Annons

I en intervju i nättidningen Fplus, som drivs av Svenskt Näringsliv, säger krögarprofilen Carl Jan Granqvists att byråkratin i hans bransch riskerar att ta död på den. ”Vi går under om inte politikerna vågar visa mer kurage”, säger han.

Enligt en rapport från Näringslivets Regelnämnd NNR ska regelbördan ha ökat på senare tid, trots att politiker sagt att den ska minska. Nästan en tredjedel av företagsledarna tycker att det har blivit krångligare att följa statliga regler. Endast två procent tycker att det har blivit enklare, skriver Fplus.

Även OECD-rapporten Regulatory Policy Outlook från 2018, visar att Sverige har stannat upp i sina ansträngningar för att minska regelbördan samtidigt som konkurrerande länder, som Storbritannien, Nederländerna och Tyskland gör förbättringar.

– Det går åt oerhörda resurser att ta hand om all administration. Bara i går skrev jag under sex papper. Jag lägger själv ut arbetet på revisorer och advokater, så jag behöver inte själv ta hand om det. Men det kostar mycket pengar. De flesta företag har inte de resurser som jag har för att ta hand om allt detta, säger Granqvist till Fplus.

”Ständigt nya byråkratiområden”

Enligt honom har kostnaderna för regelkrånglet gått från 10 till 60 procent av omsättningen.

Samtidigt menar han att regeldjungeln medför andra problem, som enorm bemanning hos myndigheter och kommuner.

– Det krävs en enorm bemanning hos myndigheter och kommuner för att se till att lagar och regler efterföljs. Nya byråkratiområden växer ständigt fram, säger han vidare.

”Fega politiker”

Han efterlyser politiker som ”vågar ta beslut som är obekväma” och menar att de är fega och alltid drar saker i långbänk.

– Ministrar vågar inte ta beslut för att de är rädda att bryta mot en eller annan lag. Vi måste ge våra ministrar mandat att driva igenom beslut som är obekväma. Klarar de inte att ta beslut så ska man avsätta dem.

I dagsläget är frågan om regelverk för företag Ibrahim Baylans ansvarsområde i egenskap av näringsminister.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons