I dagsläget har inte alltför många fått finansiella problem och haft möjlighet att lösa ekonomin genom att låna mer eller använda sparpengar – men allteftersom läget nu förändras förväntas fler få det knapert.

Trots ökade räntor, inflation och höjda priser och hushållen har det kämpigt är det få som måste lämna hus och hem till Kronofogden.

– Vår bedömning från Kronofogden är att från 2016 och fram till nyligen har Sverige haft låg eller ingen ränta. Samtidigt har reallönerna ökat, många har haft pengar över varje månad, säger Ulrika Attnäs Loebbert, sektionschef försäljning på Kronofogden, till Mitt i.

LÄS ÄVEN: SCB: Maten 20 procent DYRARE än för ett år sedan

Jämfört med åren efter finanskrisen 2008 ligger antalet bostäder hos Kronofogden på relativt låga nivåer just nu. Men nu är finansläget på väg att förändras.

– Vår känsla är ganska stark att vi bara har sett början på den här ekonomiska nedgången.

Närmsta månaderna avgörande

Det kan dröja innan effekterna syns hos Kronofogden då det kan ta uppåt ett och ett halvt år innan en utmätning sker. Processen från första skulden till att en fasighet eller bostadsrätt går till exekutiv auktioner är lång.

– Det som händer nu är troligtvis att gemeneman drar ner på sin konsumtion och sitt sparande. Frågan är hur länge kan man göra det. De närmsta månaderna blir avgörande för vad Riksbanken gör och hur vi konsumenter hanterar det, säger Ulrika Attnäs Loebbert.

LÄS ÄVEN: Högre priser har fått svenska folket att minska på duschandet