Larm trafikverket
Inrikes

Kuggade körskoleelever blir aggressiva – nu testas överfallslarm i Trafikverkets bilar

Publicerad 10/24/2019
Annons

Trafikverkets uppkörningsbilar i Västmanland har sedan ett halvår tillbaka varit utrustade med överfallslarm. Detta testas på grund av aggressiva klienter. Pilotförsöket kan nu bli riksomfattande.

Trafikverket säger att installationen av larmen huvudsakligen är i förebyggande syfte.

– Vi har fått möjligheten att testa det här larmet nu i ett halvår. Vi har kommit fram till att vi är väldigt nöjda med funktionen och medarbetarna upplever att deras säkerhet har höjts i och med det här, säger Peter Eriksson, kontorschef på Trafikverkets förarprov i Västerås, till SR.

Peter Eriksson konstaterar att klienter kan bli ”väldigt besvikna” om de misslyckats med en uppkörning flera gånger. Han menar att detta i kombination med t ex psykisk instabilitet och medicinering – både olagliga preparat och receptbelagd medicin – kan leda till en snedtändning och aggressivitet i uppkörningsbilen.

LÄS ÄVEN: Stal bilen och kidnappade Trafikverkets inspektör när han kuggades på uppkörningen

Samhällsnytt har tidigare skrivit om en incident där en ung man kände sig så kränkt för att han inte klarade sin uppkörning att han stal uppkörningsbilen och kidnappade inspektören som inte godkände honom.

Mannen körde runt med inspektören i 40 minuter och samtidigt anmälde Trafikverkets kontor händelsen till polisen. Kidnapparen ville också göra en polisanmälan eftersom han kände sig kränkt av att ha blivit kuggad.

Just nu håller man på att utvärdera resultatet av testperioden och Trafikverket i Västmanland hoppas på att det blir en permanent lösning i alla uppkörningsbilar runt om i landet.

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons