Flygbolagets programvara räknade kvinnor, som registrerat sig med titeln ”Miss”, som barn. Felet gjorde att flygplanens vikt missbedömdes vilket ledde till att fel dragkraft användes vid start.

Ett fel i programvaran som används av det brittiska flygbolaget TUI vid incheckning av passagerare orsakade problem på ett antal flygningar under förra året. Felet inträffade, enligt en rapport som släpptes i torsdags av UK Air Accidents Investigations Branch (AAIB), på grund av att programvaran registrerade ogifta kvinnor som barn.

Alla som identifierades som ”Miss” i passagerarlistan tilldelades samma vikt som barn, 35 kg, istället för 69 kg, vilket är vad programmet registrerar för vuxna kvinnor.

LÄS ÄVEN: Norwegian gör sig av med dödsplanet

Kulturella skillnader

Enligt AAIB beror felet på kulturella skillnader i hur begreppet ”Miss” uppfattas. Av rapporten framgår att i landet där programmeringen utfördes används titeln Miss för flickor och Ms för vuxna ogifta kvinnor.

The Register, som rapporterat om felet, vill veta i vilket land programmeringen skett men TUI:s talesperson väljer att ignorera frågan. Istället svarar de att:

”Våra kunders och besättningens hälsa och säkerhet är alltid vår främsta angelägenhet. Efter denna isolerade händelse korrigerade vi ett fel som identifierats i vårt IT-system. Som anges i rapporten var driftsäkerheten aldrig hotad under flygningen”.

Enligt The Register rör det sig dock om ett flertal flygningar och problemet löstes inte förrän två veckor efter att det upptäckts. Under tiden fortsatte TUI sina flygningar.

SE ÄVEN: VIDEO: Boeing 777 börjar brinna – piloten lyckas landa

Risk för allvarliga säkerhetsproblem

Felberäkning av lastvikten kan påverka flygplanets manövrering och skapa allvarliga säkerhetsproblem. Siffrorna används bland annat för att räkna ut bränslenivåer, höjd och startkraft. Den dödliga kraschen 2018 av Cubana de Aviación Flight 972, har tillskrivits överbelastning, liksom kraschen 1997 av ett lastflyg från Fine Air.

Enligt AAIB upptäcktes programvaruproblemet först den 10 juli 2020, då tre vuxna passagerare som identifierades som Miss, checkades in som barn. Flygpersonal upptäckte avvikelsen och lyckades utföra justeringar manuellt.

LÄS ÄVEN: Forskare:” Lågprisflyg kan man glömma”

Felet låg kvar i två veckor efter upptäckt

Felet åtgärdades dock inte förrän två veckor senare. Det enda planet som specificeras i AAIB:s rapport var en Boeing 737-800 som färdades mellan Birmingham International Airport, i Storbritannien, och Palma de Mallorca, i Spanien, med 173 personer ombord.

På grund av programmeringsfelet registrerades 36 kvinnor som barn, vilket ledde till att planets beräknade lastvikt blev missvisande. Piloterna använde därför mindre dragkraft vid start än det borde ha gjort.

De uppges ha använt 88,3 procents dragkraft istället för 88,9 procent, vilket hade varit korrekt med tanke på flygplanets faktiska startvikt och rådande miljöförhållanden. Lyckligtvis var detta inom felmarginalen och passagerarna nådde sin destination ovetande om faran de utsatts för.