I Västervik har en kvinna lämnat in ett e-förslag om könssegregerade badtider i simhallen. Hon vill att det ska finnas tider då endast kvinnor får bada. Dessutom skriver kvinnan att det skulle fungera som ett ”språkcafé” – och att de flesta vill lära sig simma. Det rapporterade Dagens Västervik på måndagen.

Ett e-förslag är en idé eller ett förslag man som kommuninvånare kan skicka in till den kommun man bor i. Får e-förslaget fler än 20 namnunderskrifter måste kommunen ta upp förslaget. Detta e-förslag, om separata badtider för kvinnor, har fått 67 underskrifter.

I e-förslaget skriver kvinnan:

”Fyren kulturförening jobbar med många olika spår i samhället t.ex. jämställdhet, jämlikhet, frihet och barn och ungdomars rättigheter. Så vi ser ett stort behov för kvinnor i Västerviks kommun. Nästan 50 kvinnor i Västerviks kommun önskar riktigt att få några timmar per vecka eller varannan vecka i simhallen BARA för kvinnor. Vänligen om det skulle vara efter kl. 16.00 för att alla vill gärna komma in. De flesta av dem vill gärna lära sig simma också.”

Vidare skriver kvinnan att separata badtider för kvinnor skulle bidra till många viktiga saker i samhället.

I e-förslaget uppger kvinnan exempel på dessa saker:

  1. ”Jämställdhet skulle fungera bättre när alla känner sig inne i samhället och delaktiga också, speciellt kvinnor.
  2. Drunkningsolyckor ökar i Sverige. Bara i juli 2018 drunknade 35 personer! Vi kan minska antalet när alla i samhället lär sig att simma.
  3. Mammor vill gärna simma med sina barn men tyvärr de gör det inte. Men om simhallen öppnar några timmar för BARA kvinnor skulle det bli verklighet. Ni skulle sprida glädje till barn och deras mammor.
  4. Barn skulle få bättre sommar med simmande mammor, många vågar inte att gå till havet, simhallen eller promenad vid stranden ensamma med deras barn eftersom de inte kan skydda barnen om de drunknar.
  5. Det skulle vara språkcafé på ett nytt sätt, många nya och gamla svenskar skulle vara där och det är en bra chans för att nyanlända kvinnor öva svenska också.”

Initiativtagaren sprider religiösa bilder med samhällsomstörtande budskap

I informationen på Facebook-sidan tillhörande Kulturföreningen Fyren står det att föreningens ändamål bland annat är att verka för integration, hjälpa nyanlända att integrera sig i samhället oavsett deras modersmål och ”bevara moder kulturen och dela den”.

Fatima Al-Nabhan är kontaktperson för föreningen och hon delar många texter om att ”stoppa diskrimineringen mot muslimer”. Al-Nabhans profilbild på Facebook är en reklammodell med heltäckande muslimsk klädsel tillsammans med en text som uppmanar att inte finna sig i regler, utan förändra dem.

Samhällsnytt har talat med Fatima Al-Nabhan över telefon.

Är det du som har skickat in e-förslaget?

– Ja, vi har lämnat in ett förslag till kommunen. Vi jobbar mycket med jämställdhet, jämlikhet och att alla får sina rättigheter. Våra medlemmar hade ett önskemål om att de får egentid i simhallen. Det är nästan 50 stycken [kvinnor, reds. anm.] som aldrig varit i simhallen under 5-6 år.

Vad tror du att det beror på – att de aldrig har varit i simhallen innan?

– Det finns många skäl faktiskt. Många av dem vill inte vara med män i samma badhus. Några har haft problem med cancer så de vill inte visa upp sina kroppar för andra, de är lite blyga. Det finns många andra skäl till att de inte vill vara där med män. När vi pratade med våra medlemmar och styrelsen sa vi att det funkar jättebra med andra idrotter här i Västervik. Det finns fotbollslag för pojkar, fotbollslag för flickor. Ishockey för flickor – finns inte blandade, faktiskt.

Ni tror inte det är möjligt att dessa kvinnor lär sig simma utan att man separerar männen från kvinnorna?

– De går aldrig till simhallen, så hur kan de lära sig simma? Det är det enkla svaret.

Varför tror ni att könssegregerade badtider är ett måste för att kunna lära sig simma?

– Det finns många olika skäl. En av dem att de inte kan simma och de vill inte gå till simhallen om andra skrattar och tittar på dem. Det finns många som har burkini så när de går in i simhallen är det många som tittar på dem på ett jättekonstigt sätt. Om vi jobbar med integration riktigt måste vi ta lite i taget. Om vi säger att det bara finns allmänna badtider löser vi inga problem.

Föreningen arbetar ju med integrationsfrämjande aktiviteter. Hur ser ni på att försöka integrera det också – att män och kvinnor båda kan vara i simhallen samtidigt?

– Ja men om de vill det. Om vi inte gör det här projektet… Det är första steg. Att separera dem, faktiskt. Eftersom de kvinnor vill det. Inte nån som bestämmer över dem. De är vuxna och myndiga så de kan bestämma själv vad de vill. De vill vara ensamma. Så det är första steg att gå till simhallen ensamma separerad med män. Lära sig simma. Vana med vatten och vana med simhallen. Och sen kan de gå med andra – eller andra tider. Men första steg behövs att vara separerade för om vi inte gör det skulle de vara isolerade från simhallen.

På lång sikt, tycker du att män och dessa kvinnor ska kunna bada samtidigt i simhallen? Eller vill du se könssegregerade badtider alltid?

– De flesta kvinnor känner sig mer bekväma när de lärt sig simma. Då skulle de gå till badtider med andra män. Men tänk om du går till simhallen och inte kan simma. Och de tittar på dig konstigt för att du har burkini.

Hur ser du generellt på att separera män och kvinnor i vardagen – är det bara i simhallen eller även på andra ställen?

– Nej bara i simhallen. Vi har många aktiviteter med föreningen och vi är blandade med män och kvinnor. Vi har också haft familjeaktiviteter där vi uppmuntrar mammorna i föreningen att komma och simma med oss men de vill inte. Vi är många från Syrien och Palestina. De kommer och deltar i vanliga kläder men inte i burkini.

Starkt kritiserat förslag sedan tidigare

På Facebook finns redan nu ett simhallsevenemang publicerat av kulturföreningen. Den 25 januari bjuder man in till en könssegregerad ”tjejkväll” i simhallen. Västerviks Simhall bekräftar i ett samtal med Samhällsnytt att simhallen är uthyrd utanför ordinarie öppettider.

Sedan tidigare har flertalet politiker – över hela den politiska skalan – och aktivister riktat stark kritik mot liknande förslag om könssegregerade badtider i Sverige. Sara Mohammed från organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime sade redan 2015 att det är ett sätt för islamister att påverka samhället.

– Det påminner mig och tusentals andra kvinnor som har flytt från könsapartheid i våra gamla hemländer att islamister försöker få svenska samhället att backa tillbaka till medeltiden. En regering som kallar sig feministisk ska inte bidra till könssegregerade aktiviteter, sade hon då.