Alice Bah Kuhnke
Inrikes

Kulturminister Bah Kuhnke ville döda fattiga i Haiti: ”Gud, du måste släcka deras liv”

Publicerad 8/28/2018
Annons

Kort innan Alice Bah Kuhnke tillträdde som kultur- och demokratiministern berättade hon för tidningen Dagen om grunderna i sin kristna tro. Vid ett besök till Haiti kom hon i kontakt med den verklighet som miljarder människor i u-världen lever i varje dag. Kontakten med verkligheten chockerade ministern till den grad att hon vände sig till Gud med vädjan att döda de fattiga människorna – för att deras liv ”ändå kommer att vara ett helvete”.

I intervjun till tidningen framställde Bah Kuhnke sin önskan som en humanitär gärning och som någonting som hon kallade ”trosupplevelse”.

Det var på gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken som hon fick syn på flera fattiga undernärda barn.

– Det var fruktansvärt och jag önskade faktiskt livet ur dem. Det är sant, jag gick bakom ett skjul och bad ”Gud du måste släcka deras liv, för deras liv är ett helvete och det kommer att bli ett helvete. Det finns ingen ljusning. Så jag ber dig snälla, snälla Gud, ta deras liv”, berättade hon för Dagen.

I en senare intervju till SVT – i rollen som statsråd – bekräftade kulturministern citatets äkthet och förklarade att upplevelsen hjälpte henne att ”ta tuffa beslut” i sitt liv.

Samhällsnytt har ställt flera frågor till Bah Kuhnke genom hennes pressekreterare på Regeringskansliet Anna Söderström:

Vad menade kulturministern med sin önskan?

Återspeglar detta uttalande Miljöpartiets syn på biståndspolitik?

Finns det en moralisk dimension i att – som privilegierad person från västvärlden och representant för Miljöpartiet – önska livet ur mindre bemedlade människor på det här sättet – och sedan använda detta för sin egen marknadsföring?

I slutet av dagen meddelade Anna Söderström att kulturministern avböjer att svara på frågorna eller kommentera sitt uttalande.

Samhällsnytt har även varit i kontakt med flera representanter för Miljöpartiet för att ge partiet chans att kommentera ministerns uttalanden. Efter flera försök fick vi till slut ett svar från Miljöpartiets pressekreterare Nicole Goufas:

– Det besked jag fick är att vi avböjer att kommentera.

Innebär detta att Miljöpartiet inte vill ta avstånd från detta uttalande?

– Vi avböjer att kommentera.

Miljöpartiet har på senare tid skakats av flera skandaler som visar på att partiets ledare inte lever som de lär. Enligt en granskning i Expressen flög Isabella Lövin i business class för totalt 1,5 miljoner kronor. Hon har flugit bland annat till Östersund, Umeå, Oslo och andra städer som ligger relativt nära Stockholm och har bra järnvägsförbindelser. Samtidigt vill partiet stoppa vanliga familjers semesterresor med hjälp av en flygskatt.

Det har även uppdagats att samma minister äger flera äldre miljöfarliga dieselbilar – något som hon förklarade med ett behov att transportera tunga stenar åt sin man som arbetar som konstnär enligt henne.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1188”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons