Ungefär två gånger i veckan äter Sten Karlsson lunch på Träffpunkten i Gnesta. Då han i fredags endast kunde betala med kontanter blev det ingen lunch.

Lunchen på Träffpunkten, som är en del av ett äldreboende, fyller även en social funktion för Karlsson. Då det är en kommunal service, och inte ett privat företag, menar han att de bör ta emot kontanter.

Restaurangen ska ha flaggat för att man inte kommer acceptera kontanter under en period. Samtidigt befarar Karlsson att verksamheten kommunen erbjuder, som han uppskattar, kommer kunna nyttjas av allt färre då kontanthanteringen försvinner.

Rånrisk

På kommunen uppger Marie Ceder Åkerlund, chef för Gnestas kommunala kök, att man tagit beslutet utifrån ett arbetsmiljöperspektiv då det föreligger en rånrisk för personalen. Om man ska börja erbjuda kontanthantering igen krävs ett politiskt beslut där man köper in den tjänsten.

Om risken att kunder kan komma välja bort Träffpunkten säger hon att det är fritt att välja en annan restaurang att äta på.

– Vi nekar aldrig någon att äta på Träffpunkten. Däremot kan man bara använda sig av kort eller swish om man inte har en biståndsbedömning då man kan handla på faktura, säger Åkerlund till Södermanlands Nyheter.