Maduro

Jordan Goudreau / President Nicolás Maduro Moros. Faksimil Twitter

Utrikes

Kuppförsök mot Venezuelas president avvärjt

Publicerad 5/4/2020
Annons

En hemlig militär operation ledd av en före detta medlem i det amerikanska specialförbandet ”Gröna baskrarna” och finansierad av amerikanska miljardärer har avslöjats redan på planeringsstadiet. Målet var att starta revolution i Venezuela och arrestera president Nicolás Maduro Moros.

Planen var enkel men farlig. Cirka 300 tungt beväpnade volontärtrupper skulle smyga in i Venezuela från Sydamerikas norra spets. På vägen skulle de attackera militära baser i det socialistiska landet och väcka ett folkligt uppror vilket skulle leda till president Maduros arrest.

Mannen bakom planen är den pensionerade venezuelanske generalen Cliver Alcalá. Han sitter nu arresterad i USA åtalad för knarkrelaterade brott. Hans rådgivare, Jordan Goudreau, är en högt dekorerad före detta medlem i amerikanska Special Forces, de så kallade ”Gröna baskrarna”.

Goudreaus säkerhetsföretag Silvercorp USA skriver på sin webbsida att ”företaget grundades i syfte att ge regeringar och företag realistiska och snabba lösningar på ovanliga problem”.

Enligt Maduro ligger CIA bakom det misslyckade kuppförsöket

De frivilliga trupperna har utbildats vid hemliga träningsläger i Colombia. Lägren uppdagades efter att rekryterna börjat söka sig därifrån sedan de övergetts av ledningen på grund av coronaviruspandemin.

Ephraim Mattos, en före detta Navy SEAL, vars företag Stronghold Rescue & Relief hyrts in för att utbilda trupperna i grundläggande sjukvård, beskriver förhållandena i träningslägren som undermåliga. Det saknades rinnande vatten och både måltider och sömn åsidosattes ofta för att istället träna.

– Du kan inte att slå ut Maduro med 300 hungriga otränade män, sa Ephraim Mattos till Associated Press.

Enligt Maduro ligger CIA bakom det misslyckade kuppförsöket, något som USA förnekar.

Planeringen påbörjades för ett år sedan. Den 30:e april 2019 svor en grupp soldater trohet till Juan Guaidó, en politiker som USA anser vara Venezuelas rättmätige ledare. Guaidó var informerad om att kuppförsöket skulle ske men sägs inte ha varit direkt involverad.

President Maduro är åtalad i USA

Den amerikanske elitsoldaten Goudreau, som efter sin militära karriär arbetat som legosoldat i främst Sydamerika, hoppades hinna sko sig på USA:s växande vilja att få bort Maduro från makten. President Maduro är åtalad i USA för en rad narkotika- och terrorismrelaterade brott under de senaste 20 åren.

I maj, förra året, mötte Goudreau representanter för Guaidó och introducerades för den pensionerade generalen Cliver Alcalá. Generalen har tidigare arbetat med USA. 2011 sägs han, med USA:s godkännande, ha beväpnat gerillasoldater i utbyte mot kokain. Nu sitter han dock sedan en månad arresterad för just drogrelaterade brott.

Kuppen sågs av många som ett självmordsuppdrag och Guaidós representanter avbröt tidigt sina kontakter med kuppmakarna. Men Goudreau och Alcalá skred till verket ändå. Goudreau tränade trupperna och påstås även ha försökt få officiellt stöd från amerikanskt håll.

Automatkarbiner med bortslipade serienummer

Planerna avslöjades i slutet av mars när Colombiansk polis stannade en lastbil vid en vägspärr. Lasten visade sig bestå av vapen, inklusive 26 amerikanska automatkarbiner med bortslipade serienummer.

Strax innan Alcalá överlämnade sig till amerikanska myndigheter för att möta knarkanklagelserna, tog han även på sig ansvaret för vapentransporten. Han hävdar att vapnen tillhör det ”venezuelanska folket” och anklagar Guaidó för att ha förrått honom och hans ”amerikanska rådgivare”. Guaidó uppger via en talesman att han inte känner till Alcalá.

Efter att upproret imploderat firade Maduros allierade i Venezuela. Den socialistiska parlamentsledamoten Diosdado Cabello hävdar att regeringen varit medveten om kuppen i minst sex månader och visade stolt upp bilder på den amerikanske legosoldaten i nationell TV.

– Vi visste allt. Vi finansierade till och med några av deras möten. Så djupt infiltrerade var de, sa Cabello.

LÄS ÄVEN: Venezuelas kustbevakning besköt och rammade lyxkryssare – sjönk själva

Ytterligare en attack

Tidigt söndag morgon rapporterade venezuelanska myndigheter att de avvärjt ytterligare en attack, skriver New York Post. Denna gång rör det sig om tio män, varav åtta dödades ombord på den båt de anlänt med. De andra två arresterades. En av de arresterade uppges, av obekräftade källor, vara en agent vid  U.S. Drug Enforcement Administration, alltså USA:s federala narkotikapolis.

Inrikesminister Nestor Reverol beskriver männen som “legosoldater och terrorister” sända av USA och Colombia för att skapa kaos. Attacken skedde vid en strand i La Guaira, strax över tre mil från Caracas. Enligt myndigheterna väntade fordon och vapen på stranden.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons