saeed-83773
Inrikes

Kurda Bahaalddin Saeed döms till fängelse för krigsförbrytelser mot IS

Publicerad 2/20/2019
Annons

Ett år och tre månaders fängelse blev påföljden för den 38-årige kurdiske irakier, Kurda Bahaalddin Saeed, som stått åtalad vid Örebro tingsrätt för krigsförbrytelser i Irak i samband med strider mot den muslimska terrormilisen IS. Saeed, som sökte asyl i Sverige 2015, döms för att ha poserat med döda och stympade kroppar som jakttroféer.

Saeed stred i början av 2015 på den irakiska sidan med kurdiska Peshmerga mot IS och de krigsbrott han döms för har enligt domen begåtts under februari-mars det året. Poseringsbilderna, bland annat där Saeed står med ena foten på en av kropparna, lades ut på Facebook. Saeed har erkänt handlingarna men anser inte att det han gjort är att betrakta som något brott.

Örebro tingsrätt var dock av annan uppfattning och dömde på tisdagen Saeed för för krigsförbrytelse. genom att vid fyra tillfällen ha utsatt av krigslagar skyddade personer för förödmjukande eller nedsättande behandling ämnad att kränka den personliga integriteten.

Domen innefattar också åtalspunkterna brukande av falsk urkund och grov olovlig körning. Dessa härrör från Att Saeed i Sverige kört bil med ett förfalskat irakiskt körkort.

Saeed har efter tre år i Sverige inte fått besked om han får stanna eller inte. Det framgår inte huruvida han under dessa år haft egen försörjning eller försörjning genom bidrag. Åklagaren har inte yrkat på att Saeed ska utvisas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons