Förra veckan hävdade Turkiets president Erdogan att han var villig att avsluta sin invasion i norra Syrien på en gång om kurderna lägger ner sina vapen. Samtidigt avslöjades att han slängde det uppmärksammade ”Don’t be a fool”-brevet från Trump i papperskorgen. Nu uppger kurder att Turkiet använder förbjudna kemvapen som napalm och vit fosfor.

Brevet som Donald Trump i förra veckan skickade till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan innehöll en uppmaning att dra sig ur Syrien och därmed avsluta invasionen.

Brevets äkthet bekräftades av turkiska tjänstemän som också uppgav att Erdogan ska ha slängt brevet i papperskorgen.

I ett möte med amerikanska tjänstemän ska Erdogan ha sagt att han inte tänker sluta om inte kurdiskledda styrkan Syriska demokratiska styrkorna (SDF) ger upp helt.

Kort därefter uppgav kurderna att de turkiska trupperna använder sig av vapen som vit fosfor och napalm – som båda är förbjudna att använda i krig. Dessa är kemvapen som orsakar kraftiga brännskador. I sociala medier sprids videoklipp på kurder, däribland barn, som drabbats illa.

LÄS ÄVEN: Vita huset: ”Turkiet kommer att attackera kurdiska styrkor i norra Syrien”

Nu undersöker FN:s kemvapeninspektion bevis för den förmodade turkiska kemvapenattacken mot kurderna i norra Syrien, uppger The Guardian. Samtidigt förnekar Turkiet att kemvapen har använts.

The Guardian har talat med experter som sett bilder på offren för kemvapenattacken. De säger att brännskadorna ser ut att komma från vit fosfor. Arméer världen över använder sig av vit fosfor i syfte att skapa rökridåer dagtid eller lysa upp områden på natten. Men att använda ämnet som ett vapen mot civila är ett krigsbrott. Vit fosfor kan spridas med artillerield, skriver Daily Mail.

Den turkiska försvarsministern Hulusi Akar säger emellertid att det är ett välkänt faktum att det inte finns några kemvapen i den turkiska arméns arsenal. Turkiet nekar alltså till krigsbrottsanklagelserna.

LÄS ÄVEN: Turkiets offensiv mot kurdiska mål i Syrien har inletts