Att vara svensk är ”bara en konstruktion”. Det skriver den lokala V-profilen Hawar Asaiesh på Twitter. Utspelet väcker reaktioner då Asaiesh, som är född i Iran, samtidigt är kurdisk nationalist som kräver ett fritt Kurdistan.

”Förutom att vara ’svensk’ bara är en konstruktion så är det här synen rasisterna har på alla oss som rasifieras. Spelar ingen roll vilken tro vi har eller om vi inte tror alls.”

Så skriver Hawar Asaiesh, en av Vänsterpartiets lokala profiler i Västerås som bland annat sitter i kommunfullmäktige och tidigare varit ersättare i kommunstyrelsen.

Bakgrunden är att SD-ledaren Jimmie Åkesson sagt att han ”har svårt att se” att en bokstavstrogen muslim kan ses som svensk.

LÄS MER: Åkesson: Fullt utövande muslim är INTE svensk

Kurder bara en konstruktion?

Hawar Asaieshs utspel väcker reaktioner där några frågar sig om inte den kurdiska folkgruppen, som hon själv tillhör, också ”bara är en konstruktion”. Hon avfärdar dem som ifrågasätter eller kritiserar henne som ”troll” och ”rasister”.

Asaiesh är 37 år, född i Iran och kom till Sverige som barn 1988, under slutfasen av kriget mellan Irak och Iran. Hon identifierar sig i första hand som kurd, inte iranier. Sedan 2017 har hon en ledande roll för Vänsterpartiet i Västerås.

Samnytt har sökt Hawar Asaiesh. Hon har inte svarat.