28-årige litauiske medborgaren Dalius Mazrimas döms av Stockholms tingsrätt till 14 års fängelse och utvisning för det uppmärksammade mordet på 76-årige uteliggarprofilen Lars-Ola Arhusius.

Lars-Ola var länge ett välbekant inslag i stadsbilden för de boende på Södermalm där han sålde de hemlösas tidning Situation STHLM. Många kändisar som velat profilera sig som humanister har setts posera tillsammans med honom på dennes Instagram-konto. Lars-Ola hade också en bra relation med den patrullerande polisen i stadsdelen.

Men natten till den 3 juli förra året tog det slut. Då kvävde hitreste litauern Dalius Mazrimas honom på det vandrarhem vid Skanstull på Södermalm där de vid tillfället erbjudits natthärbärge.

Ville Lars-Ola ”skulle hålla käften”

Dalius skäl till att beröva Lars-Ola livet var att ”jag ville att han skulle hålla käften”. Han kände sig kränkt av att Lars-Ola tilltalat honom med ”darling”, något som han uppfattade som att 76-åringen såg på honom som en kvinna. Dalius beslöt sig därför för att tysta honom.

I förhör och under rättegång har Dalius hävdat att det var en olycka när han täppte till den cancersjuke 76-åringens luftvägar och efter att dennes hjärta slutat slå pressade in kroppen under en säng och dolde den med isoleringsmaterial.

För att undgå fängelse har Dalius också hävdat att han lider av en allvarlig psykisk störning och uppgett sig stå under behandling för denna i hemlandet. Han har dock inte kunnat få fram några läkarintyg eller andra uppgifter som styrker detta. Det gör inte heller den rättspsykiatriska undersökning som gjordes inför rättegången.

14 års fängelse och utvisning

Domstolen anser därför att Dalius ska fällas för mord och att påföljden ska vara fängelse. Strafftiden blir 14 år (9,5 år efter rabatt) varefter Dalius utvisas på livstid. Han ska kvarstanna i häkte tills straffet börjar avtjänas.

Vid Lars-Olas begravning vid Högalidkyrkan närvarade sex poliser i uniform som lade rosor och en polismössa på kistan i en hedersbetygelse.