I veckan kom domen i Västmanlands tingsrätt mot den 35-årige irakiske man som anlitades som lejd mördare av en jämnårig kvinna i Västerås, även hon med utomvästlig invandrarbakgrund, som önskade bli av med sin misshandlande, narkotikamissbrukande och vapensmugglande man med ursprung i Kurdistan. Mannen döms till livstids fängelse medan påföljden för kvinnan blir 12 års fängelse för medhjälp till mord. En jordansk man döms också i härvan.

Det var natten mot den 10 december 2016 som irakiern bereddes tillträde till kvinnans och hennes familjs bostad På Skalleberget i Västerås. Väl inne i lägenheten sköt 35-åringen kvinnans 42-årige make som låg i parets gemensamma säng och sov medan kvinnan låg bredvid. Intill låg parets tre små barn och sov.

Kvinnan hade strax innan signalerat via sms till 35-åringen att kusten var klar att utföra mordet. För kommunikationen användes telefoner som sedan inte användes igen efter mordet. De två skall, förutom att ha gjort upp om mordet, även ha inlett en relation med varandra.

Både kvinnan och mannen har nekat till brott men domstolen finner bevisningen överväldigande. Mannen döms även för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Påföljden blir livstids fängelse.

Eftersom mannen vid sidan av sitt irakiska medborgarskap även har tilldelats ett svenskt medborgarskap kan han med nuvarande regler inte utvisas ur Sverige efter avtjänat straff.

35-åringen har tidigare stått åtalad för grov misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt och övergrepp i rättssak. Han är tidigare också dömd för trafikbrott, brott mot knivlagen och vapenbrott.

Kvinnan döms för medhjälp till mord till 12 års fängelse. Inte heller hon kan utvisas då hon är svensk medborgare. Hon är tidigare dömd för bland annat stöld.

Enligt domen har kvinnan tidigare ingått skenäktenskap med en annan man i syfte att han skulle få uppehållstillstånd i Sverige. Att äktenskapet var arrangerat i syfte att lura Migrationsverket uppdagades dock, varvid uppehållstillståndet hävdes och äktenskapet upplöstes.

Den mördade 42-åringen hade enligt domen vid ett tidigare tillfälle skjutits i båda benen utanför den bilverkstad han då drev. Det framgår inte vilken konflikt som legat bakom den skjutningen eller om någon person lagfördes för den.

I samma mål döms även en 36-årig man från Jordanien för grovt vapenbrott. Påföljden stannar, den allvarliga brottsrubriceringen till trots, vid 9 månaders fängelse. Mannen åtalades även för medhjälp grovt narkotikabrott, men där ansåg tingsrätten inte att bevisningen räckte för fällande dom.

Åklagaren hade yrkat på att den jordanske mannen skulle utvisas. Detta avvisades dock av domstolen, vilket innebär att mannen får stanna i Sverige.

Som skäl för att inte utvisa anför tingsrätten att mannen har fru och barn i Sverige. Han är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och bidragsbrott.

Kostnader för skattebetalarna
De tre dömdas advokatkostnader uppgår enligt domen till cirka 2,5 miljoner kronor, ett belopp som ska ”stanna på staten”, dvs bestås av skattebetalarna.

Kostnaderna för fängelsevistelsen kommer att uppgå till minst 45 miljoner kronor, beräknat på att den för mord dömde mannen avtjänar en genomsnittlig livstidsdom på 16 års fängelse, att kvinnan enligt praxis friges efter två tredjedelar av strafftiden och att den 36-årige mannen avtjänar den fulla strafftiden.

Till detta tillkommer kostnader för polis, åklagare och domstol.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.