Trots att den 76-åriga kvinnan fick regelbunden vård i hemmet kan hon ha legat död i flera dagar innan det upptäcktes. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och på hemvården i Lund lovar man att vidta åtgärder så att det inte ska kunna ske igen.

Senast hemvården hade kontakt med kvinnan var den 3 januari. Vid nästa besök tre dagar senare svarade hon varken i telefon eller porttelefonen. Trots detta rapporterade inte personalen detta.

Den 8 januari bröt sig polisen in i lägenheten och påträffade kvinnan död. Först den 31 januari inledde kommunens vård- och omsorgsförvaltning en utredning kring fallet och nu har det även anmälts till Ivo.

– Jag beklagar att det har hänt och kan konstatera att vi har brustit allvarligt. Dels i att vi inte har rapporterat enligt gällande rutiner, dels har vi inte följt rutinerna när brukaren inte öppnar eller är hemma på avtalad tid, säger Niklas Snygg, verksamhetschef för hemvården i Lund, till SVT Nyheter.

”Föll bort”

Enligt Snygg ska skälet till att man inte rapporterat att kvinnan inte svarat vara att “det har varit en stressig dag, stressig situation” samt “den mänskliga faktorn”.

– Vi har inte haft underbemanning. Det har varit ett antal olika händelser den dagen som har varit stressiga. Det gjorde att anmälan föll bort. Det har framkommit mycket väl att man är rapporteringsskyldig, men någonstans på vägen har det tappats bort.

Framöver lovar Snygg att man ska satsa på att stärka upp rutinerna och den sociala dokumentationen.