På tisdagen lämnade den särskilda utredaren Inga-Maj Andersson över sitt betänkande till regeringen med flera förslag på förändringar i abortlagen. I den påstås att det i dag är andra än bara kvinnor som kan bli gravida.

Det var i juni 2023 som regeringen tillsatte en utredning för att se över hur abortlagstiftningen, som skrevs 1974, kan ändras för att anpassas till den medicinska utvecklingen på området och för att sätta gravidas behov i centrum.

­– Runt om i världen ser vi att rätten till abort är hotad. Sverige har länge varit ett föregångsland när det kommer till frågor som berör jämställdhet och nu tar vi, med denna utredning, ännu ett steg för att stärka jämställdheten i samhället. Det är varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp, och rättighet att välja när hon vill ha barn. På samma sätt bör det vara upp till kvinnan att själv välja om vill göra abort i hemmet eller på sjukhuset, efter konsultation med vården. En moderniserad abortlagstiftning är avgörande för ett jämställt samhälle, sa socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) 2023.

LÄS ÄVEN: L-topp vill ta bort naturliga graviditeter med artificiella livmödrar – “för jämställdheten”

– Abortlagen är snart femtio år gammal och behöver moderniseras. Inte minst behöver lagen anpassas till den medicinska utveckling som skett, såsom att det i dag görs ett större antal medicinska aborter som inte kräver vård på sjukhus. Utredningens förslag är ett välkommet steg mot en uppdaterad lagstiftning, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Bland förslagen finns “ett modernare språkbruk” vilket i utredningen förklaras med att en genomgripande modernisering av språket och strukturen i lagen behövs “för att spegla samtida värderingar och rättigheter”. Detta vill man åstadkomma genom att “ord som havandeskap och kvinna föreslås ersättas med graviditet och den som är gravid“.

Då man går närmare in på skälen till varför begreppet ”den som är gravid” ska ersätta “kvinna” i lagstiftningen skriver man att “när abortlagen skrevs var det endast kvinnor som hade möjlighet
att bli gravida och de enda som hade möjlighet att kräva att en abort skulle utföras”.

Steriliseringskravet för personer som byter juridiskt kön togs bort år 2013, vilket innebär att även andra grupper än kvinnor i dag kan bli gravida och därmed rätt att kräva att få göra en abort. De
som vid födsel fått det juridiska könet kvinna och sedan ändrat sitt juridiska kön till man, men har kvar sin livmoder och således kan bli gravid, faller inte längre in i begreppet kvinna.

Vi har provat olika vägar för att möta den medicinska och juridiska verkligheten. För att den förändrade abortlagen ska vara korrekt, ändamålsenlig och språkligt moderniserad krävs att alla som har ett intresse av och rätt att kräva abort omfattas av lagens rekvisit. Att endast behålla kvinna ser vi inte som en möjlighet. Detta då rätten till abort ska gälla alla i Sverige som är gravida, oavsett könstillhörighet.

Pressträffen

I videon nedan finns pressträffen med Acko Ankarberg Johansson och Inga-Maj Andersson:

Kritik från kvinnoorganisation

Att ta bort ordet “kvinna” ur lagen får kritik från Sveriges Kvinnoorganisationer, en paraplyorganisation för den svenska kvinnorörelsen.

– Det vi är mest är kritiska mot är att ersätta kvinna i lagen. Den omformulering som föreslås reducerar kvinnor till bärare av en funktion, säger Susannah Sjöberg, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer, till Aftonbladet.

Hon ser utredningen och dess förslag som en del av en större trend där “kvinna” ersätts med olika slags omskrivningar som exempelvis “livmoderbärare”.

– Det blir ett problem där när man börjar tala könsneutralt eftersom man börjar osynliggöra kvinnan roll i reproduktionen. Abortlagstiftningen handlar om kvinnor, säger hon.

LÄS ÄVEN: Statlig utredning vill UTRADERA kvinnor ur föräldrabalken