En 20-årig kvinna har gruppvåldtagits i en busskur på Kleiva i Vesterålen, Norge. Fyra män är nu åtalade för våldtäkten – och samtliga har bakgrund i Afghanistan.

Det var under natten till söndagen den 30 oktober som gruppvåldtäkten mot en 20-årig småbarnsmamma ägde rum. Kvinnan anmälde händelsen på eftermiddagen samma söndag och hon förhördes på tisdagen.

Bilder och rykten började snabbt spridas i sociala medier – men den norska polisen har inte velat ge några särskilda detaljer. Det man konstaterat är att det handlar om fyra gärningsmän som alla ”har tillhörighet i Nordland”, alltså den nordligaste delen av Norge.

Men enligt tillförlitliga uppgifter till norska nyhetssajten Document har samtliga av de fyra åtalade männen bakgrund i Afghanistan. Tre av männen är 23 år gamla och den fjärde är 24 år. Vilket land, eller vilka länder, gärningsmännen är medborgare i är ännu okänt.

Alla är åtalade för grov våldtäkt

De misstänkta gärningsmännen frihetsberövades på torsdagen med brev- och besöksförbud – tre av dem i fyra veckor och den fjärde i två veckor. Alla fyra måste leva i full isolering i en veckas tid. Åklagare i Nordlands polisdistrikt, Rita Hermansen Dahl, sa på torsdagseftermiddagen att ingen av männen har erkänt sig skyldig till brottet. Samtliga krävde att bli frigivna.

Alla fyra är åtalade för grov våldtäkt eller att ha medverkat till grov våldtäkt. Polisen anser att våldtäkten är grov eftersom den tros ha begåtts av flera personer tillsammans – alltså en så kallad gruppvåldtäkt. Denna typ av våldtäkt kan i Norge ge gärningsmännen fängelse i 21 år.

LÄS ÄVEN: Här är invandrarna som begärs häktade för gruppvåldtäkt