poliskvinna-chef-feature

Linda Staaf och Mats Löfving. Foto: Polisen/Youtube

Inrikes

Kvinna hade relation med polischef – blev själv polischef

Publicerad 12/5/2022
Annons

Tidigare högt uppsatta polischefen Linda Staaf har haft en relation med ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving. Det uppmärksammar Expressen. Staafs meriter för sin chefstjänst har tidigare ifrågasatts av polisforskaren Stefan Holgersson, bland annat eftersom hon saknar polisutbildning.

Linda Staaf anställs i februari 2015 som chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen (Noa). Det är dåvarande Noa-chefen Mats Löfving som anställer henne.

Staaf gör de kommande åren ett flertal framträdanden i media där hon inte minst pratar om kampen mot den organiserade brottsligheten.

Ifrågasätts

Tillsättningen av Staaf som chef för underrättelseenheten ifrågasätts emellertid. En av dem som vill veta vilka meriter hon har för det nya toppjobbet är polisforskaren Stefan Holgersson.

Holgersson försöker för en vetenskaplig rapport han arbetar med begära ut poliskvinnans CV, men får till svar att ”det kan antas skada Polismyndighetens operativa verksamhet” om han får veta vilka meriter hon har.

LÄS MER: Forskare avslöjar: Polisens underrättelsechef Linda H Staaf okvalificerad för tjänsten

När forskaren istället kontaktar universiteten får han reda på att Linda Staaf aldrig gått eller påbörjat polisutbildningen. Staaf har tidigare varit civilanställd inom polisen, men aldrig under sin karriär fattat ett polischefsbeslut eller operativt beslut innan hon får chefsposten.

Till saken hör att flera meriterade poliser med lång erfarenhet ratats till förmån för den blonda kvinnan.

Relation med chefen

Nu kan dock utnämningen av Linda Staaf till chef för underrättelseenheten ha fått en förklaring. Hon hade nämligen en relation med Mats Löfving, som anställde henne. Till Expressen säger Staaf att relationen med Löfving var ”privat men ytlig” och att de ”aldrig varit närstående”.

Relationen har uppdagats sedan den uppges ha utvecklats i en våldsam riktning. Löfving, som numera är ställföreträdande rikspolischef, har nämligen polisanmälts för brott mot Linda Staaf. Anmälan upprättades av polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman, sedan Linda i samtal med honom berättat om den komplicerade relationen med chefen.

Enligt anmälan kan Löfving ha gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning, olaga förföljelse eller ofredande. Överåklagare Anders Jakobsson valde emellertid att aldrig inleda en förundersökning.

Enligt anmälan ska brotten ha begåtts mellan 1 januari 2015 och 27 november förra året. Alltså sedan månaden innan Linda Staaf fick chefstjänsten.

Staaf har under hösten i år meddelat att hon slutar på polisen för att efter årsskiftet börja en ny tjänst på justitiedepartementet. Hon säger till Expressen att hon känt oro för sin egen säkerhet.

LÄS OCKSÅ: Polischef ger Trump rätt: ”Har problem vi aldrig trodde vi skulle få”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons