Kvinnan anställdes på häktet i Göteborg under förespegling att hon var en social och engagerad människokännare. Det verkliga skälet var dock att infiltrera Kriminalvården för att hjälpa en högt uppsatt gängledare.

Myndigheter, partier och institutioner – listan på områden i samhället som infiltreras av invandrargängen blir allt längre och pekas ut som systemhotande.

– Det är en mycket oroande utveckling, det är jätteviktigt för oss att vi möter de här hoten, säger Martin Holmgren, Kriminalvårdens generaldirektör, till statsradion.

LÄS ÄVEN: Anställd på Malmö tingsrätt sparkad – lämnade ut sekretessbelagda uppgifter

Kvinnan i fråga är bara en av många som infiltrerat Kriminalvården under de senaste åren. På sitt arbete på häktet bröt hon mot flera regler, bland annat genom att ha ensamma kontakter med fångar, i synnerhet med den 29-årige gängledaren som hon skulle försöka få fri.

29-åringen var inblandad i ett mordfall och i kvinnans bostad påträffades brev från gängledaren om hur vittnen skulle påverkas. I början av året dömdes hon för grovt tjänstefel och i januari ska fallet tas upp i hovrätten.

Undviker jobbiga frågor

Inför Kriminalvårdens kraftiga expansion framöver kommer man behöva anställa flera tusen personer årligen, något som utgör en risk.

I en intern rapport framgår att det för närvarande finns tio fall av infiltration och infiltrationsförsök. Man konstaterar samtidigt att ett av skälen till situationen är brister i rekryteringsprocessen – att man i intervjuer inte vågar ställa obekväma frågor exempelvis om personernas bakgrund och eventuell kriminell historik.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk