När kocken på Ljungblommans äldrelägenheter i Simlångsdalen i slutet av juli var sjuk blev det ingen mat till kvinnan i 90-årsåldern. Det enda man kunde erbjuda som alternativ var en Risifrutti. ”Så här ska det absolut inte vara”, uppger man i efterhand på Halmstads kommun.

Enligt kvinnans barnbarn sa personalen till henne att då kocken inte var på jobbet dagen ifråga skulle hon inte få någon mat. Fler än kvinnan kan ha drabbats och blivit utan mat, men då ord står mot ord vet man inte säkert, rapporterar Hallandsposten.

Det påstås att personalen ringt till ett annat äldreboende och fått mat därifrån dagen därpå. Men på hemtjänsten hävdar man att en i personalen åkte till det andra boendet och hämtade mat samma dag.

Enligt ansvariga på måltidsservice på Halmstads kommun rör sig om en miss då kocken skulle ha ringt in någon från vikarielistan eller hört av sig till enhetschefen, vilket inte gjorts.

Risifrutti enda maten

Då kvinnan frågade vad hon skulle äta i stället fick hon bara till svar att dom inte visste.

– ”Det vet inte vi” hade de svarat. Då frågade farmor om personalen kunde handla något till henne från korvkiosken som ligger jämte äldreboendet eller från värdshuset. Svaret blev att det kan de inte göra för det har de inte befogenheter till. Du får äta något ur kylen i stället sa de, berättar Lena om händelsen.

I kylen fanns bara en Risifrutti vilket blev all mat kvinnan fick den dagen.

Anna Pettersson, enhetschef på Simlångsdalens hemtjänst, vill inte svara på frågan ifall hemtjänstens personal kan vara flexibel när maten inte dyker upp som den ska.

Avvikelserapport

På Halmstads kommuns måltidsservice har man nu gjort en avvikelserapport och ska ha tagit upp händelsen med kökspersonalen.

Enligt kvinnans barnbarn förekommer också synpunkter bland de boende om matens kvalitet som ska vara så dålig att den i bland inte går att äta.

Händelsen ska ha skakat om kvinnan.

– Den här damen är klar i knoppen och verkligen bestämd av sig i vanliga fall men nu så gråter hon och säger att hon bara vill dö. Då blir jag riktigt förbannad, säger Lena.

authorimage