På onsdagen florerar ett videoklipp från Melbourne där en gravid kvinna får hembesök av polisen som är där för att arrestera henne inför barnen. Kvinnans brott är att hon på Facebook lagt upp ett inlägg där hon organiserat en protest mot nedstängningen av samhället på grund av pandemin.

Poliserna som tar sig in i Zoe Lees hem har även med sig papper på att de har rätt att genomföra en husrannsakan. Med sig tar de inte bara henne utan även hennes datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

https://www.facebook.com/lilzoelee/videos/10158502844469137/

Då kvinnan säger sig vara villig att ta bort inlägget säger polisen att brottet – ”uppvigling” – redan är begånget. Trots att den gravida kvinnan har en bokad tid för ultraljud om en timme grips hon.

LÄS ÄVEN: Kommenterade Brexit på nätet – fick hembesök av polis

Detta är inte första gången något liknande sker i Australien. Sedan tidigare har myndigheterna infört regler som innebär att barnen kan tas ifrån föräldrar som inte följer de strikta karantänsreglerna. Man använder även drönare för att övervaka att medborgare använder masker och håller sig till regelverket.

LÄS ÄVEN: Skrev ’kränkande’ kommentarer på Facebook – fick hembesök av polis

Ytterligare något australiensarna fått vänja sig vid är att polisen när som helst kan besöka hemmet för att säkerställa att karantänsreglerna efterföljs, och detta utan husrannsakningsorder.