Lund3
Inrikes

Kvinna som passerade då bomb briserade har fått allvarliga ansiktsskador: ”Hela kroppen var täckt med blod”

Publicerad 9/16/2019
Annons

Under natten mot lördagen sprängdes en butik i centrala Lund. En ung kvinna som passerade i precis fel ögonblick skadades svårt av detonationen och har nu opererats. En av ordningsvakterna som hann fram först till kvinnan beskriver situationen som ”surrealistisk”.

Explosionen inträffade vid livsmedelsbutiken Lunda Livs på Stora Södergatan vid strax efter halv tre på natten.

– Jag har ingen jag kan misstänka, jag har inga fiender, uppgav butiksinnehavaren.

Den 23-åriga studenten kunde inte värja sig och har enligt Eva-Gun Westford på polisen i Skåne fått allvarligt skador i ansiktet.

LÄS ÄVEN: Livsmedelsbutik sprängd i Lund – förbipasserande kvinna allvarligt skadad

Kvinnan opererades senare på lördagen och ska ha varit så chockad att hon inte kunnat förhöras förrän på söndagen.

– Hon ska få landa i detta och vi vill inte berätta för mycket av hänsyn till henne. Vi har i dag kunnat hålla ett förhör med henne och hon är naturligtvis väldigt intressant i sammanhanget med tanke på att hon var där hon var. Vi är intresserade av vad hon såg och vad hon mötte när hon gick där på natten för att komma närmare gärningspersonerna, säger Eva-Gun Westford.

Kvinnan hade vad polisen beskriver som ”maximal otur”. Under helgen har polisen säkrat övervakningsbilder från området som ska analyseras i dag måndag och en teknisk undersökning har genomförts av sprängladdningen. Samtidigt efterlyser man upplysningar från personer som rörde sig i centrala Lund den aktuella natten.

”Surrealistiskt”
Då detonationen skedde fanns tre ordningsvakter en bit ifrån som kunde höra kvinnans skrik. En av dem beskriver det trion påträffade.

– Det var en jävla smäll. Trots att vi var en 400 eller 500 meter bort kände vi tryckvågen, säger ordningsvakten.

– Det var en isande känsla i hela kroppen. Det är ett ljud som jag sent kommer att glömma. När vi hörde panikskriket fattade vi att det var allvar. Man hörde att hon var skadad.

– Hela kroppen var täckt med blod. Det var glassplitter över hela henne och överallt. Hon höll upp händerna framför sig som var helt blodiga. Man såg chocken i ansiktet. Det var surrealistiskt.

Genast flockades folk till platsen.

– Det var totalt kaos. Det som är så sjukt är att det stod en massa människor runtomkring med det var bara vi som hjälpte henne. Det var så mycket folk att några nästan trampade på henne. Det finns ingen respekt. Det är tragiskt.

– Jag har sett skottskador och knivskador men det här var något annorlunda. Det där skriket har verkligen satt sig i mitt huvud. Jag har bara sovit några timmar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons